Companii

Radox intra pe investitii imobiliare cu banii din afacerea cu radiatoare

22.09.2005, 18:37 88

Compania Radox, principalul jucator din tara de pe piata radiatoarelor din otel, a anuntat ca va incepe constructia unui ansamblu imobiliar in nordul Bucurestiului, proiect estimat de proprietarul companiei la 12 milioane de euro.

"Proiectul va fi initiat in primavara anului viitor si va fi finalizat spre sfarsitul anului 2007. Ansamblul va fi situat in zona Straulesti si va cuprinde un numar de 70 de locuinte in 14 vile si 7 blocuri, ce vor fi destinate segmentului superior de consumatori", a declarat Cornel Rosu, pro-prietarul si administratorul Radox.

Terenul aferent acestui proiect a fost achizitionat de la persoane particulare si se intinde pe 18.500 de metri patrati. Pentru aceasta suprafata compania a platit peste 1,8 milioane de euro.

Finantarea proiectului va fi asigurata in proportie de 70% prin creditare, partenerul financiar al firmei fiind banca elena Piraeus Bank.

Omul de afaceri mai are in vedere un alt ansamblu de locuinte in zona Domnesti, in valoare totala de 6-7 milioane de euro, care va fi demarat in toamna anului viitor. Suprafata de 40.000 de metri patrati a fost cumparata, constructiile urmand sa fie finalizate pe portiuni de 10-15 case in interval de un an de zile de la inceperea lucrarilor.

Cornel Rosu detine controlul integral al societatii Radox. Anul trecut compania a inregistrat o cifra de afaceri de 11 milioane de euro si estimeaza pentru 2005 afaceri de 13,5 milioane de euro.

"Intarirea leului ne-a afectat rezultatele din acest an, insa impactul fluctuatiilor de schimb valutar a fost atenuat de activitatea de import si distributie pe care o desfasuram", a comentat Rosu.

Productia si comecializarea radiatoarelor din otel contribuie cu o pondere de 50% in cifra de afaceri a companiei, restul fiind realizat din importul si distributia de echipamente de incalzire si climatizare si din activitatile de constructii civile si industriale.

Pentru anul 2007, conducerea companiei previzioneaza o cifra de afaceri in jurul a 20 de milioane de euro.

Compania exporta aproape 80% din productia de radiatoare pe piete precum Anglia, Franta, Spania, Irlanda, Grecia, Danemarca.

De curand a fost finalizata o investitie de doua milioane de euro intr-o instalatie de cromare ornamentala a radiatoarelor, in urma careia compania spera sa isi majoreze volumul exporturilor.

"Clientii de pe piata externa au inceput sa prefere radiatoarele cromate celor vopsite. In acest an credem ca vom livra peste 100.000 de radiatoare cromate in afara tarii", a anuntat Rosu.

Pana acum, pentru cromare, produsele Radox erau transportate catre o firma din Italia. Instalatia de cromare intrata in functiune are o capacitate de procesare de 90.000 de radiatoare pe an.

Radox a deschis o alta capacitate de productie la Campulung Muscel ce include doua hale cu o suprafata totala de 1.900 de metri patrati. Unitatea are in prezent 60 de angajati, urmand ca pana la sfarsitul anului numarul de salariati sa creasca pana la 100. Tot aici vor fi investiti circa 300.000 de euro pentru productia de radiatoare ornamentale de aluminiu, care vor fi fabricate in special pentru export.

"Exista o cerere foarte mare la export pentru produsele noastre, iar cei 21.000 de metri patrati de la Bucuresti au devenit insuficienti. Anul viitor mizam pe dublarea productiei la export", a precizat Rosu.

Potrivit oficialilor Radox, compania este lider pe piata interna, pe segmentul radiatoarelor de otel, cu o cota de piata de peste 30%, si se afla intre primii zece jucatori din Europa. marius.anton@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO