Companii

Raiffeisen vede la Petrom profit operational de 153 mil. euro in 2006

17.01.2005, 00:00 14

Petrom va inregistra in 2006 un profit operational (EBIT) de 153 milioane de euro, in crestere de sase ori fata de cel raportat in 2003 afirma analistii bancii austriece Raiffeisen intr-un raport publicat in aceasta luna. 
Ei estimeaza ca situatiile financiare ale Petrom pe 2004, nepublicate inca de companie, vor consemna un profit operational de 95 milioane de euro, dupa ce compania a obtinut cu un an inainte 26 milioane de euro din activitatea operationala.
Compania a inregistrat o dublare a profitului net pe primele noua luni ale anului, pana la 55,6 milioane euro.
Cresterea rezultatelor a avut loc in contextul in care Petrom a majorat preturile carburantilor in ultimele luni, ca si celelalte companii petroliere, reactionand la cotatiile mari ale titeiului de pe pietele internationale. Pe de alta parte, portofoliul de gaze al companiei petroliere a devenit din acest an profitabil, in urma cresterii semnificative a preturilor la gaze pe piata romaneasca.
Divizia de explorare si productie a Petrom va inregistra in 2004, conform analistilor Raiffeisen, un profit operational de 420 milioane de euro, ceea ce inseamna jumatate din profitabilitatea similara a OMV. Profitul Petrom din explorare si productie este diminuat insa de pierderile mari din activitatea de rafinare, transport si retail.
Conform analistilor Raiffeisen, pretul benzinei si a motorinei din Romania se situau la mijlocul anului trecut la niveluri cu aproximativ 40%  mai mici decat cele din Germania, cea mai mare parte a diferentei datorandu-se taxelor mai mici. Pretul benzinei fara taxe era la mijlocul anului trecut cu 20% mai mic fata de Germania, in timp ce diferenta in cazul motorinei este de doar 10%.
Compania are o productie de 6 milioane de tone de titei pe an si 6 milioane de metri cubi de gaze, doua rafinarii cu o capacitate de rafinare de 8 mil. tone in doua rafinarii, respectiv o retea de peste 600 de benzinarii.
OMV a finalizat la finalul anului trecut tranzactia prin care a preluat un pachet de 51% din Petrom prin cumpararea de la stat a 33,34% din actiuni si o majorare de capital. Valoarea totala a tranzactiei a fost de 1,5 miliarde de euro.
Ca urmare a majorarii de capital in valoare de 830 milioane de euro, Petrom dispune in prezent de lichiditati in valoare de 1,1 milioane de euro.
Petrom este listata la Bursa de Valori Bucuresti, unde are o capitalizare bursiera de 5,55 miliarde de euro. Ultimul pret inregistrat pe piata fiind de 3.770 lei/actiune.
Ca urmare a consolidarii situatiilor financiare ale OMV prin inglobarea celor ale Petrom, profitul companiei austriece va inregistra o crestere de doar 8%  pana la 692 milioane de euro. Profitul consolidat pe actiune al OMV va inregistra insa o uspoara scadere din cauza faptului ca preluarea Petrom a presupus o majorare cu 11% a capitalului social.
Dupa vanzarea pachetului majoritar de actiuni statul a mai ramas cu o detinere de 41% din capitalul Petrom, iar urmatorul pas va fi vanzarea unui pachet de 8% din actiuni catre salariatii societatii. Acestia vor putea cumpara actiuni ale companiei la acelasi pret ca si OMV, 5,25 eurocenti pe actiune. Cotatia de la Bursa a actiunilor Petrom este de aproape 10 eurocenti pe actiune.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels