Companii

Reacţia Apa Nova la acuzaţiile DNA: Sunt companii care au preţuri mai mari ca noi

Reacţia Apa Nova la acuzaţiile DNA: Sunt companii care...

Autor: Carol Dan

25.09.2015, 15:59 4993

Apa Nova, furnizorul de apă al Capitalei aflat în central unui scandal de corupţie care ajunge la Primăria Bucureşti, spune că nu are cele mai mari preţuri de pe piaţă şi că toate majorările de  tarife “au respectat întocmai prevederile contractului de concesiune“ încheiat în anul 2000.

“În concordanţă cu contractul de concesiune şi actele adiţionale ulterioare, Apa Nova Bucureşti consideră ca a respectat reglementările în domeniul specific de activitate referitoare la calitatea şi continuitatea serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare. Reglementatorul tehnic al concesiunii, în prezent Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice, a emis la termenele contractuale toate deciziile privind atingerea şi menţinerea conformităţii nivelelor de servicii”, potrivit companiei, subsidiară a francezilor de la Veolia.

Apa Nova precizează că tarifele pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare practicate în  Bucureşti sunt pe poziţia a 17-a, iar cele practicate de Apa Nova Ploieşti pe poziţia a 33-a, între tarifele practicate de cei 33 de operatori mari de servicii de acest tip din România.

“Tariful acoperă cheltuielile de operare, întreţinere, reabilitare, dezvoltare şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă şi canalizare, conform cerinţelor contractului de concesiune, pe întreaga perioadă a concesiunii (25 de ani)”, precizează compania.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) i-a reţinut joi seară pe omul de afaceri Ovidiu Semenescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu şi pe Costin Berevoiau, fost consilier al primarului arestat al Capitalei Sorin Oprescu, într-un dosar de corupţie în care este implicată compania Apa Nova. DNA arată că în perioada 2008-2015, Semenescu, Moisescu şi Berevoianu şi-au traficat influenţa pe care o aveau la reprezentanţii unor instituţii publice din România (în principal, la Primăria Generală, Consiliul General ale municipiului Bucureşti, Primăria şi Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucureşti) în beneficiul Apa Nova. Practic, ei luat bani de la APa Nova în schimbul intervenţiilor pentru majorarea preţului apei c’tre popuiaţie. În dosarul DNA apare şi numele lui Bruno Roche, administrator al Apa Nova. Apa Nova Ploieşti şi Apa Nova Bucureşti fac parte din grupul francez Veolia, iar ambele operează pe piaţa românească din anul 2000. Apa Nova Ploieşti are ca acţionari grupul Veolia, cu 73%, şi municipiul Ploieşti, cu 27% din totalul acţiunilor.

Francezii au scumpit apa de 15 ori din 2000 până în prezent, în condiţiile în care indicele preţurilor de consum  a crescut doar de 4 ori. Compania Apa Nova a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 748,6 mil. lei (168,6 mil. euro), în creştere cu aproape 6% faţă de 2013, în timp ce profitul net a urcat mai rapid, cu 9%, la 140,8 mil. lei, adică o marjă netă de 20%. De altfel, profitul net al companiei s-a dublat de la 70 milioane de lei în 2010  la 140 de milioane de lei în 2014, în condiţiile în care cifra de afaceri a crescut cu 70%.

Francezii de la Veolia sunt prezenţi pe piaţa românească prin patru firme, respective Apa Nova Bucureşti, Apa Nova Ploieşti, Veolia Energie Ploieşti şi Veolia Energie Iaşi.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO