Companii

Reacţia Confederaţiei Patronale Concordia la intenţia guvernului de a efectua modificări ale regimului fiscal: Nu se poate discuta de impozitare progresivă într-o economie cu atât de multe zone gri şi negre cum este cea României

Radu Burnete, directorul Confederaţiei Patronale Concordia

Radu Burnete, directorul Confederaţiei Patronale Concordia

Autor: Cristina Bellu

28.06.2023, 09:30 68

Radu Burnete, directorul Confederaţiei Patronale Concordia, organizaţie care reuneşte companii mari din cele mai importante sectoare ale economiei locale, atât firme româneşti cât şi multinaţionale, atrage atenţia că nu se poate discuta de impozitare progresivă într-o economie cu atât de multe zone gri şi negre cum este cea României pentru că “schimbăm presupusa inechitate a cotei unice cu certa inechitate a unui sistem progresiv unde doar cei corecţi plătesc şi restul fac dribling fiscal”.

Declaraţia vine în contextul afirmaţiilor realizate marţi de către prim-ministrul Marcel Ciolacu şi ministrul Finanţelor Marcel Boloş privind intenţia guvernanţilor de a efectua modificări importante la regimul fiscal actual.

”Atât prim-ministrul, cât şi ministrul finanţelor au vorbit ieri public despre modificări importante ale sistemului fiscal, despre eliminarea anumitor scutiri sau despre impozitarea progresivă. Apreciem că au spus că nu se vor lua decizii fără consultări cu industria şi cu mediul economic şi aşteptăm aceste discuţii. Cu siguranţă sunt lucruri care pot fi îndreptate şi nu suntem absurzi. În acelaşi timp vreau să punctez că raportul Băncii Mondiale despre care vom tot discuta spune negru pe alb că aceste reforme de amploare trebuie discutate de acum, dar ele să aibă ca orizont de implementare 2025-2028. Este foarte important să nu privim politica fiscală ca pe un act de contabilitate: iau de aici, mult acolo şi dacă cifrele arată bine la mine în tabel totul e în regulă. Viaţa reală este mult mai complexă şi dacă îţi propui să schimbi semnificativ regimul fiscal actual al unor industrii sau categorii de persoane trebuie să laşi un amplu timp de ajustare dincolo de dialog şi consultare, altfel consecinţele nu vor fi dintre cele mai plăcute pentru economie”, spune Radu Burnete.

El menţionează că trebuie luată în calcul şi legătura dintre politica economică şi cea fiscală pentru că nu se pot lua decizii cu impact pe termen lung pentru constrângeri bugetare pe termen scurt.

“Rămânem convinşi că nu se poate discuta de impozitare progresivă într-o economie cu atât de multe zone gri şi negre cum este cea României pentru că schimbăm presupusa inechitate a cotei unice cu certa inechitate a unui sistem progresiv unde doar cei corecţi plătesc şi restul fac dribling fiscal. Ne dorim şi să nu mai separăm două discuţii care nu pot fi purtate decât împreună: de câţi bani în plus este nevoie (ni se spune foarte des) şi felul în care sunt cheltuiţi bani publici unde vedem încă multă risipă şi ineficienţă.”, concluzionează directorul executiv al Confederaţiei Patronale Concordia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO