Companii

Recas a vandut Vampire si Origin de 2 mil. dolari

19.10.2004, 00:00 107

Compania Cramele Recas a vandut in primele noua luni ale anului aproape un milion de sticle de vin ?Origin" in Anglia si alte 400.000 de sticle de vin ?Vampire" in Statele Unite ale Americii, in valoare de 1,2 milioane de euro, respectiv 500.000 de dolari.
Anglia si SUA reprezinta principalele piete de desfacere pentru producatorul roman de vinuri. Cramele Recas mai exporta si in tari precum Coreea de Sud, Canada, Hong-Kong, Germania, Japonia, Austria, Malaezia, Belgia, Spania, Olanda, Franta, Danemarca, Cehia, Slovacia sau Italia, dar exporturile catre aceste state s-au ridicat in primele noua luni ale anului la numai 200.000 de euro.
Pentru a face fata cerintelor de pe pietele externe, compania a investit anul acesta 1,5 milioane de euro pentru modernizarea tehnologiei, noile dotari avand in vedere imbunatatirea calitatii vinului. Din acesti bani, 730.000 de euro provin din fonduri SAPARD si au fost folositi exclusiv pentru punerea in functiune a unei sectii de imbuteliere cu o capacitate de 5.000 de sticle pe ora. Restul sumei a fost investita intr-o noua presa pentru struguri, un aparat de desciorchinare, care separa boabele de ciorchini inainte de presare, o cisterna de inox cu o capacitate de 200.000 de litri si modernizarea unui depozit, prin inlocuirea cisternelor din fibra de sticla cu unele din inox, in care fermentarea si depozitarea are loc la temperaturi controlate.
?Am modificat liniile tehnologice, atat pentru producerea vinului alb, cat si pentru cel rosu. Toate utilajele sunt de ultima ora. Nu le-am cumparat pentru cresterea productiei, ci pentru calitate, care este prima conditie pentru a ramane pe piata externa", a declarat Ioan Georgiu directorul general al societatii Cramele Recas.
Din 2001, compania a facut investitii in modernizarea tehnologiei peste trei milioane de euro, iar profitul realizat a fost in totalitate reinvestit. Compania a incheiat anul 2003 cu o cifra de afaceri de patru milioane de euro si un un profit de aproximativ un milion de euro. Pentru 2004, managerii firmei estimeaza o cifra de afaceri de circa cinci milioane de euro si un profit mai care sa-l depaseasca pe cel de anul trecut.
Pentru anul 2005, in planul companiei este prevazuta extinderea suprafetei de cultivare cu inca 50 de hectare. Tot din 2005, de la 1 ianuarie, cei sapte sefi de ferma dinainte de inceperea privatizarii vor deveni si ei actionari la Cramele Recas, aceasta fiind o promisiune mai veche a celor trei asociati.
Privatizarea sectorului viticol Recas a inceput in 1998, cand englezul Philip Cox, impreuna cu romanii Gheorghe Iova si Ioan Georgiu, au concesionat peste 600 de hectare de vie de la Recatim. Din 2001, Cramele Recas a devenit o societate romano-britanica cu capital 100% privat.
transilvania@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO