Companii

Renault mai are de luat 27% din Dacia

10.07.2000, 00:00 21



Compania Renault si-a majorat cota detinuta in capitalul Dacia la 73,29%, de la 50,96%, dar este putin probabil sa faca o oferta publica de cumparare a restului de actiuni de pe piata mai devreme de un an pentru preluarea integrala a societatii.

"Este putin probabil ca Renault sa lanseze o oferta de cumparare in urmatoarea perioada, avand in vedere ca societatea franceza mai are de efectuat, conform contractului cu FPS, cateva majorari de capital, din care una chiar in acest an. Probabil ca Renault va astepta diluarea si mai mult a cotelor detinute de ceilalti actionari minoritari inainte de a lua in considerare o asemenea varianta", a spus Nicolae Ghergus, broker la Active International.

Claudiu Simulescu, director de operatiuni la Capital Securities spune ca majoritatea cumparatorilor actuali de actiuni Dacia speculeaza pe termen lung, de regula pe 1-2 ani. Este desul de plauzibil ca in aceasta perioada, titlul sa devina un blue-chip. Pe de alta parte insa, daca in acest interval nu va fi promulgata legea pentru protectia actionarului minoritar, exista riscul ca Renault sa ofere, dupa finalizarea tuturor etapelor de majorare convenite cu FPS, o portita de iesire ultimilor actionari, insa la un pret derizoriu, de 300 - 400 lei/actiune.

Desi Dacia a inchis sedinta de vineri la 500 lei/actiune, Renault a cumparat actiunile oferite in cadrul majorarii de capital si a plasamentului privat derulat saptamana trecuta la 1.000 lei/actiune.

Dacia a avut, in primul trimestru al acestui an, rezultate negative pe toate planurile, inregistrand pierderi totale de 104,47 miliarde de lei, la o cifra de afaceri de 685,267 miliarde de lei.

Evolutia negativa din primele trei luni ale anului a determinat o crestere a nivelului total al pierderilor inregistrat de companie, care se cifrau anul trecut la 393,92 miliarde de lei, pana la 498 miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels