Companii

Restructurare la sange la Ana Holding: Copos a dat afara 600 de oameni

Restructurare la sange la Ana Holding: Copos a dat afara 600 de oameni

George Copos

26.10.2009, 23:21 184

Omul de afaceri George Copos, care controleaza grupul AnaHolding, cu afaceri estimate la 100 de milioane de euro, a renuntatla 600 de oameni din octombrie anul trecut, dar nu a reusit saevite o scadere a afacerilor cu peste 20%.

"Sufar enorm de mult, dar m-au obligat cei care administreazaaceasta tara. Am ajuns sa lucram in orb din cauzaimpredictibilitatii", a declarat omul de afaceri, care sustine caanul acesta bugetele grupului au fost revizuite in scadere, de treiori, in ianuarie, aprilie si ulterior in august. George Copos, carea fost in perioada 2004-2006 vicepremier din partea PartiduluiConservator in Guvernul Tariceanu, este unul dintre cei mai mariproprietari de hoteluri, cu incasari de peste 25 de milioane deeuro anul trecut. In acelasi timp, omul de afaceri are si datoriila BRD in urma achizitionarii hotelului Hilton si a modernizariialtor unitati. Copos mai detine afaceri in panificatie, industriaelectrotehnica si imobiliare. Cea mai afectata companie a fost AnaImep (fabrica in care se produc motoare electrice pentruelectrocasnice), cu afaceri de 37,8 milioane de euro anul trecut,de unde au fost disponibilizati 300 de oameni.

"Revenirea din aceasta criza va fi lenta si foarte grea. Maimulte companii vor intra in faliment, ceea ce va duce la foartemulti someri. Pentru cine nu a taiat din costuri si nu a facutrestructurari pana acum, este prea tarziu sa mai inceapa". Coposspune ca nu stie cum va realiza in noiembrie bugetele pentru anulviitor, din cauza lipsei de predictibilitate de pe piata.

George Copos nu este singurul antreprenor roman care a facutrestructurari pe fondul scaderii afacerilor. Si Florin Panea,proprietarul retailerului de incaltaminte si marochinarie Leonardo,cu afaceri de 136 de milioane de euro anul trecut, a disponibilizat600 de persoane de la inceputul anului, ceea ce nu a salvat insacompania de intrarea in insolventa. De asemenea, Dan Ostahie,proprietarul Altex si cel mai puternic antreprenor dinelectro-retail, a renuntat la 500 de oameni.

Pe langa disponibilizarile efectuate, Copos a aplicat si ostrategie de relocare a personalului. "Iarna aducem angajatii dinhotelurile de la mare in cele de la munte si vara invers. Deasemenea, acum, omul de la receptie lucreaza si la bar".

Cel mai mare salariu net in hotelurile de cinci stele detinutede omul de afaceri in Capitala ajunge la 6.000 de euro. "Nu amredus salariile, ci am inghetat cursul valutar (n.r: la care seraporteaza compania in calculul salarial) la sub 4 lei/ euro", adeclarat Copos.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO