Retail&Agrobusiness

Bogdan Belciu, Partener PwC România: „Infrastructura forestieră este o problemă care cauzează şi un deficit de productivitate şi, cred eu, ajută oarecum şi tăierile ilegale”

Bogdan Belciu, Partener PwC România: „Infrastructura...

Autor: Roana Rotaru

04.10.2016, 12:24 313

România are în prezent cea mai scăzută productivitate a forţei de muncă din sectorul forestier din UE, potrivit unui studiu realizat de PwC România, care explică că în ţările membre UE , în medie, un singur angajat din administraţie publică gestionează circa 632 hectare, de 2,4 ori mai mult faţă de suprafaţa gestionată de un angajat din România. Lipsa drumurilor forestiere şi tehnologia depăşita sunt principalii factori care au dus la această productivitatea scăzută.

„Avem o productivitate relativ scăzută cauzată de echipamentele perimate, de forţa de muncă insuficient calificată, dar şi de infrastructura deficitară a drumurilor foriestiere şi de o iniţiativă scăzut atât din partea mediului privat, cât şi public, de a reconstrui drumurile forestiere”, a declarat Bogdan Belciu, Partener, Consultanţa pentru Management, PwC România.

România are în medie circa 6 metri de drum forestier pe hectar, faţă de Gemania cu o medie de 45 m/ha, Austria 36 m/ha sau Polonia cu 9 m/ha, iar această problemă a infrastructurii are un efect negativ asupra exlpoatării pădurilor, potrivit reprezentanţilor PwC, care deşi spun că suprafaţa forestieră afectată de defrişări a scăzut cu 38,8 % în ultimii 25 de ani, admit că tăierile ilegale râmân în continuare o problemă.

 „Infrastuctura este o problemă care cauzează şi un deficit de productivitate şi, cred eu, ajută oarecum şi tăierile ilegale, care sunt intr-adevar o probleme care trebuie controlată mult mai bine. (...)Piaţa neagra este seminificativă, este dificil de estimat cât de mare este comparat cu alte ţări, dar ea există, este foarte vizibilă în anumite zone de aceea poate că exista şi aceasta tendinţă de exacerbare a impactului ei, dar nu poate nimeni să o nege”, a spus Bogdan Belciu.

Sectorul silvic şi al prelucrării lemnului contribuie cu 1,7 miliarde euro la bugetul de stat, atunci când sunt luate în calcul efectele directe şi indirecte asupra economiei.  De asemenea, în sector sunt angajate 128.000 de persoane în mod direct, iar alte 186.000 de persoane în sectoare conexe. Industria de prelucrare a lemnului contribuie la ocuparea forţei de muncă în zonele mai puţin dezvoltate, prin crearea de unităţi de producţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO