Retail&Agrobusiness

Comisia Europeană face reţea de socializare pentru fermieri şi agro-cercetători. La mijloc sunt miliarde de euro în proiecte de investiţii

Comisia Europeană face reţea de socializare pentru fermieri şi agro-cercetători. La mijloc sunt miliarde de euro în proiecte de investiţii

Autor: Gabriel Razi

23.11.2014, 17:23 1098

Fermierii, proprietarii de teren, investitorii în silvicultură, cercetătorii, retailerii agroalimentari, reprezentanţii industriei alimentare sau funcţionarii publici din Uniunea Europeană vor putea socializa, schimba idei, participa împreună la mese rotunde pe diverse teme legate de agrobusiness şi chiar ar urma să poată aplica împreună pentru proiecte finanţate pe bani europeni. Întregul schimb de informaţii între practicienii din agricultură şi cercetători se va derula prin intermediul Parteneriatul European pentru Inovaţie (EIP-AGRI –https://ec.europa.eu/eip/agriculture/en).

“Facem o reţea prin care împărţim informaţii şi experienţe din toată Europa. Inovaţia nu are loc în vacuum, depinde de oameni, de oamenii care să comunice între ei. Nu putem face asta fără oameni care să se implice şi să ofere soluţii pentru problemele reale din teren”, a spus Meisoon Nasralla, responsabilă în cadrul proiectului EIP-AGRI.

Una din ideile pe baza cărora proiectul a fost clădit este aceea de a aduce la masa discuţiilor fermieri alături de cercetători astfel încât aceştia să găsească soluţii ce pot fi adaptate şi aplicate în ferme din întreaga Uniune Europeană fie că este vorba despre tehnologii în industria creşterii porcilor sau pachete de soluţii pentru a creşte productivitatea în agricultura bio.

“Există foarte multă informaţie dar nu este distribuită. Ne asigurăm că informaţia ajunge la oamenii care au nevoie de ea”, a spus Meisoon Nasralla, la un eveniment organizat săptămâna trecută la Bruxelles de Comisia Europeană.

Primii paşi făcuţi în acest proiect au însemnat strângerea de jucători din agrobusiness-ul european în jurul aceleaşi mese pentru evenimente de tip focus grup, astfel încât discuţiile să producă documente publice ce pot fi aplicate în teren şi de alte persoane implicate în agricultură.

“Una dintre provocări este aceea de a aduce fermieir în reţea. Este mai dificilă adaptarea comunicări între fermieri şi membrii mediului universitar”, a spus Meissoon Nasralla.

Participarea la evenimentele de focus-grup este susţinută financiar de Comisia Europeană, participanţii nu sunt remuneraţi în niciun fel iar documentele rezultate în urma acestor evenimente devin publice.

Cei care se înscriu în agro-reţeaua socială EIP-AGRI au însă posibilitatea a de a aplica împreună cu alţi jucători din agricultura europeană pentru proiecte ce se concentrează pe inovare prin intermediul liniilor de finanţare puse la dispoziţie de Bruxelles în perioada 2014-2020.

Oportunităţi de finanţare pentru proiecte de inovare există în programe precum cel pentru dezvoltare rurală (FEADR), cel pentru Dezvoltare Regională sau Fondul Social European. La nivelul UE, bugetul total pentru aceste trei programe se ridică la 375 miliarde de euro.

 
 
AFACERI DE LA ZERO