Retail&Agrobusiness

Controale înăsprite la frontiere pentru a reduce cantitatea alimentelor neconforme ce intră în ţară

Controale înăsprite la frontiere pentru a reduce...

Autor: Departamentul Corespondenti

12.05.2016, 13:01 364

Întrebat, într-o conferinţă de presă la Arad, de corespondentul MEDIAFAX, ce va face pentru a reduce cantitatea de produse neconforme care intră în România, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş Cheţan, a răspuns că "va fi privită cu atenţie mai mare calitatea controalelor".

"Controlele se fac în funcţie de o analiză de risc. Ceea ce dorim noi este să privim mai cu atenţie calitatea controalelor şi ea va dicta dacă va creşte şi frecvcenţa în cantitate a acestor verificări. Pentru că am sesizat unele abateri şi pe alimente provenite din state membre ale Uniunii Europene şi cercetările noastre şi verificările ne-au confirmat că există astfel de lucruri, iar pe importul din ţările terţe, adică cele din afara Uniunii Europene am înăsprit calitatea şi rigurozitatea acestor controale", a spus Radu Roatiş Cheţan.

Întrebat dacă atenţia mărită la "calitatea controalelor" înseamnă că până acum acestea au fost făcute "mai uşor", preşedintele ANSVSA a răspuns că "au fost făcute printr-un ritm stabilit de o normă legală, procedură europeană şi cu un indice statistic".

"Ceea ce dorim este să înăsprim controalele, pentru că am constatat o creştere în domeniul evaziunii pe acest tip de produse", a adăugat Radu Roatiş Cheţan.

Preşedintele ANSVSA s-a aflat, joi, la Arad pentru a acorda fostului director al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad, medicul Gheorghe Ban, medalia şi titlul de "medic veterinar în mare grad".

"Este o vizită de suflet, mai mult decât o vizită de lucru (...), pe data de 15 mai noi comemorăm şi aniversăm Ziua Mediului Veterinar. (...) Din nefericire printr-un accident stupid a fost luat dintre noi unul dintre colegii noştri cei mai buni la nivel naţional, dr. Gheorghe Ban. Am luat decizia ca să instituim ordinul de medic veterinar în mare grad care va fi acordat domniei sale pentru contribuţia pe care a avut-o şi DSVSA Arad pentru meritul pe care îl are în sprijinirea sănătăţii publice şi apărarea sănătăţii umane", a spus Radu Roatiş Cheţan.

Medicul Gheorghe Ban a murit, în iunie 2014, într-un accident absurd, când era în trafic cu maşina, în zona unei treceri de pietoni, iar o furtună a rupt o creangă mare dintr-un copac care a căzut peste maşină şi a strivit chiar locul şoferulul, medicul murind pe loc. Laboratorul DSV Arad va purta numele acestuia, joi fiind dezvelită şi o placă comemorativă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO