Retail&Agrobusiness

Japonezii de la YKK vând zeci de milioane de fermoare către 400 de producători locali

Japonezii de la YKK vând zeci de milioane de fermoare...

Autor: Corina Mirea

06.05.2015, 00:05 703
YKK România, filială a grupului japonez cu acelaşi nume, a vân­dut anul trecut 26 de milioane de fermoare către mai mult de 400 de producători locali de textile, pantofi şi accesorii auto. Astfel, compania a ajuns la venituri de aproape 40 de milioane de lei, în creştere cu 19% faţă de anul 2013, potrivit lui Raul Poruţiu, managing director al companiei.
 
YKK a intrat pe piaţa locală pentru prima dată în 1998, la Bucureşti, ca reprezentanţă a companiei YKK din Austria. În 2004 însă, YKK România a fabricat primul fermoar într-o fabrică de 20.000 de metri pătraţi din Buftea, unitate care, după venirea crizei, a fost închisă, iar clădirea vândută către un producător de caiete. Circa 80% din ceea ce produceau cei 90 de oameni din fabrică ajungeau pe piaţa locală, restul fiind exportat către companii din Marea Britanie, Germania, Italia şi Franţa. „Fabrica a fost construită de la zero, însă criza a avut un impact destul de mare asupra activităţii de producţie a YKK din mai multe ţări şi nu doar a celei din România. Atunci s-au închis fabrici din Grecia, Austria şi Olanda pentru că aveau dimensiuni destul de mici, dar o capacitate mai mare de producţie decât se cerea la momentul respectiv. În plus, doar în Europa erau atunci 25 de fabrici YKK“, explică Raul Poruţiu.
 
După închiderea fa­bricii, YKK România s-a transformat într-o com­panie de comerţ, care în prezent livrează zeci de mi­lioane de fermoare anual din fabricile YKK din Turcia, Taiwan, Portu­galia, Germania, Franţa, Italia sau Japonia în prin­cipal către cei peste 400 de pro­ducători locali de textile, pantofi şi accesorii auto, dar şi către ţări pre­cum Serbia, Republica Mol­dova, Muntenegru şi Ko­sovo (unde activitatea este controlată tot de biroul din România).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO