Retail&Agrobusiness

Jovan Radosavljevic, Coca-Cola HBC: investim peste 10 milioane de euro în instalarea unui echipament de decontaminare fulgi PET în fabrica din Ploieşti, cea mai mare fabrică a grupului Coca-Cola HBC din sud-estul Europei

Jovan Radosavljevic, Coca-Cola HBC: investim peste 10...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

29.12.2022, 12:37 246

♦ Sistemului Coca-Cola – compus din companiile Coca-Cola România şi Coca-Cola HBC România – a făcut investiţii de 37,5 milioane de euro în dezvoltarea capacităţii de producţie, a operaţiunilor locale şi achiziţii de echipamente în 2021.

Jovan Radosavljevic, general manager al Coca-Cola HBC România, spune că 2022 a fost un an care a testat capacitatea companiilor de a se adapta şi de a depăşi provocările neprevăzute, contextul geopolitic, inflaţia, creşterea costurilor de producţie fiind printre factorii care au pus presiunea asupra tuturor industriilor.

"În ciuda provocărilor, am avut rezultate financiare bune în prima jumătate de an. Chiar dacă piaţa bunurilor de larg consum a înregistrat o scădere de atunci, pentru cea de-a doua jumătate a anului, mizăm pe o revenire în sezonul sărbătorilor de iarnă", a spus managerul.Compania pe care o conduce a avut în 2021 o cifră de afaceri de circa 562 milioane de euro.

De exemplu, în trimestrul trei volumele Coca-Cola HBC în România au stagnat. Volumul vânzărilor de băuturi „cu bule” au crescut cu o cifră ( low single digit).

Coca Cola HBC are trei fabrici în România, în Ploieşti, Timişoara şi Poiana Negrii.

Sistemului Coca-Cola – compus din companiile Coca-Cola România şi Coca-Cola HBC România – a făcut investiţii de 37,5 milioane de euro în dezvoltarea capacităţii de producţie, a operaţiunilor locale şi achiziţii de echipamente în 2021. Iar Jovan Radosavljevic spune că unul dintre proiectele importante pe care compania le derulează în prezent este o investiţie pentru instalarea unui echipament de decontaminare fulgi PET în fabrica din Ploieşti, cea mai mare fabrică a grupului Coca-Cola HBC din sud-estul Europei. Totalul investiţiei depăşeşte 10 milioane de euro. 

Sistemul Coca-Cola funcţionează prin două companii partenere, cu activităţi complementare, care asigură prezenţa pe piaţa locală a unui portofoliu divers de băuturi. Compania Coca-Cola România, filială a The Coca-Cola Company, este responsabilă de implementarea strategiilor de marketing, managementul mărcilor, strategia de ambalare, promovarea la nivelul consumatorilor, publicitate, relaţii publice şi cercetare de piaţă. Coca-Cola HBC România, parte din grupul Coca-Cola HBC şi liderul industriei locale de băuturi, este compania care îmbuteliază băuturile din portofoliul comun, în cele 3 fabrici, asigură distribuţia, vânzarea şi marketingul operaţional pentru produsele Coca-Cola.

În 2021, activitatea Sistemului Coca-Cola – compus din companiile Coca-Cola România şi Coca-Cola HBC România – a generat o valoare adăugată în economia locală de 519 de milioane de euro, cu peste 20% mai mare în comparaţie cu anul anterior, pe întreg lanţul de valoare, conform informaţiilor furnizate de companie. Totodată, Sistemul Coca-Cola susţine în mod direct şi indirect 18.800 de locuri de muncă.

Circa 85% dintre furnizorii Sistemului Coca-Cola sunt companii româneşti. Totodată, Sistemul Coca-Cola are 83.000 de clienţi, din comerţul modern, tradiţional şi HoReCa.

În 2021, românii au cumpărat produse din portofoliul Sistemului Coca-Cola în valoare de 885 milioane de euro. Din fiecare euro cheltuit pentru acestea, 59 de cenţi rămân în economia locală, comparativ cu 56 cenţi, în 2020.

În 2021, echipele Coca-Cola România şi Coca-Cola HBC România numărau, în total, 1.529 de angajaţi. Activitatea Sistemului Coca-Cola susţine, însă, un număr mai mare de locuri de muncă, respectiv 18.800, în industrii diverse, precum fabricarea de bunuri, servicii şi transporturi pe întregul lanţ de valoare.

Coca-Cola HBC activează în aproape 30 de ţări şi este controlat de Kar-Tess Holding (23% din acţiuni), şi The Coca-Cola Company (21% din acţiuni),  iar restul sunt acţiuni free floating.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO