Retail&Agrobusiness

Nicu Vasile, preşedinte, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România: Autorităţile trebuie să facă mai multă consultanţă, nu să amendeze, şi să dezvolte strategii pentru cei mici, mari şi medii

ZF Economia Verde. Viitorul agriculturii: Cum să avem o agricultură sustebanilă?

Nicu Vasile, preşedintele LAPAR (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România)

Nicu Vasile, preşedintele LAPAR (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România)

Autor: Alexandra Cepăreanu

05.05.2022, 12:55 112

Nicu Vasile, preşedintele LAPAR (Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România), consideră că statul şi instituţiile publice ar trebui să dezvolte strategii şi planuri separate pentru jucătorii mici, medii şi mari din sectorul agricol şi să ofere mai multă consultanţă celor care au nevoie.

„ Noi înţelegem greşit relaţia dintre stat şi mediul privat. Organele de control trebuie să facă mai multă consultanţă, nu să amendeze. Nu mai spun că la nivel naţional avem cele mai scumpe credite. În România nu căutăm să facem strategii pentru cei mici, medii sau mari, aşa cum ar trebui să avem. Am vrut concurenţă globală dar nu ne organizăm pentru aface faţă acestei concurenţei”, a spus Nicu Vasil în cadrul videoconferinţei ZF Economia Verde. Viitorul agriculturii: Cum să avem o agricultură sustebanilă?, organizată de ZF în parteneriat cu Raiffeisen Bank.

Alte declaraţii

Noi avem 820.000 de hectare în lucru.

Riscurile la care e supusă populaţia acum, după cei doi ani de pandemie, sunt reprezentante de mai mulţi factori. În primul rând trebuie avut în vedere că Ucraina şi Rusia asigură 60% din importul de ulei, astfel că, în prezent, asistăm, în Anglia, la restricţionarea vânzărilor de ulei. De asemenea, Rusia e pe primul loc la exporturile de îngrăşăminte. Iar noi, România, suntem importator net de îngrăşăminte.

Legat de subvenţii şi partea zootehnică – înainte aveam şi mica gospodărie, dar aceasta dispărut, iar în prezent România e pe ultimul loc privind subvenţia. Fermele zootehnice nu mai sunt rentabile.

Spre exemplu Olanda, cu o suprafaţă de patru ori mai mică decât România, foloseşte 4.600 de tone de produse fitosanitare, în timp ce România foloseşte 4.500 de tone. Media pe Olanda e de 6-7 kg, iar la noi e de 0,7. Iar Olanda e un model, fiind al doilea mare exportator de produse agroalimentare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO