Retail&Agrobusiness

Petre Daea, ministrul agriculturii, s-a întors fără bani de la Bruxelles pentru pierderile suferite de fermierii români: "În această fază sumele nu sunt stabilite, vor fi validate în comitetul din 30 martie, unde România este prezentă"

Petre Daea, ministrul agriculturii, s-a întors fără...

Autor: Florentina Niţu

21.03.2023, 18:56 194

♦ România a avut o pierdere de 45 mil. euro din cauză mărfii ucrainene care a inundat piaţa. 

Petre Daea, ministrul Agriculturii, a revenit astăzi, 21 martie, de la negocierile de la Bruxelles, însă fără compensaţiile acordate fermierilor pentru pierderile suferite de fermierii români din cauza presiunii date de marfa din Ucraina ce a tranzitat, dar a şi rămas în România, ale cărei pierderi s-au ridicat la 45 mil. euro.
 
"În această fază sumele nu sunt stabilite, vor fi validate în comitetul (european - n. red.) din 30 martie, unde România este prezentă şi voi reveni cu informaţii. Sprijinul nostru pentru fermieri va fi constant ca până acum", a declarat Petre Daea, ministrul Agriculturii, într-o conferinţă de presă, unde a explicat 
 
După ce piaţa din România a fost inundată de cereale ucrainene şi a existat o diferenţă de preţ, mai multe state au cerut sprijin de la Uniunea Europeană, iar iniţial pentru România a fost stabilită o sumă de 10,05 milioane de euro ca despăgubiri. 
Daea susţine ca a trimis specialişti la Bruxelles care să prezinte situaţia din România, dar aceştia "nu au fost consultaţi" şi, mai mult, metoda de calcul folosită de Comisie pentru compensaţii "nu are la bază logica".
 
"Pierderea că urmare a diferenţei de preţ la Polonia de a fost de 204 milioane de euro, la Ungaria de 110 milioane, la România de 45 de milioane de euro, la Bulgaria de 33,4 milioane de euro. Pierderile totale (ale acestor ţări, plus Slovacia şi Cehia - n. red.) au fost de 417 milioane de euro. Din rezerva de criză, de 450 de milioane de euro, s-au luat 56,3 milioane de euro şi Comisia a repartizat banii fără a avea o discuţie înainte cu vreo ţară", a precizat Daea. El a spus că deşi România a primit 10,05 milioane de euro, Slovacia n-a primit nimic. "Suma repartizata este mică şi nu răspunde nevoilor şi efectelor negative ale tuturor ţărilor. Luând act de aceste date, în discuţia cu domnul comisar Janusz Wojciechowski le-am spus foarte clar că pierd logica pentru că formula de calcul aleasă ne dezavantajează. Specialiştii noştri nu au fost consultaţi conform înţelegerii avute anterior cu domnul comisar şi ieri am discutat să poată reanaliza specialiştii noştri cu specialiştii lor situaţia în care se află România", a mai spus Daea.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO