Retail&Agrobusiness

​Proprietarul unei ferme de cereale de 3.400 ha, despre planul de relansare economică al PNL: „Statul să nu se grăbească să dea garanţi unor companii ce nu mai pot plăti apoi. Dacă ai bonitate financiară, banca îţi dă bani”

​Proprietarul unei ferme de cereale de 3.400 ha, despre...

Autor: Florentina Niţu

01.07.2020, 17:15 383

Alexandru Gheorghe, proprietarul fermei de cereale Somalex, care lucrează 3.400 de hectare în judeţele Călăraşi şi Ialomiţa, condideră că guvernul PNL ar trebui să se gândescă mai bine la măsurile propuse în planul de relansare economică, în special la acordarea unor garanţii de stat pentru creditarea companiilor mari pentru capital de lucru şi investiţii.

„Statul să nu se grăbească să dea garanţi unor companii ce nu mai pot plăti apoi. Dacă ai bonitate financiară, banca îţi dă bani şi fără garanţia statului. Acordarea unui credit ar trebui să fie un raport între bancă şi client”, spune Alexandru Gheorghe, proprietarul fermei de cultură mare Somalex, din Slobozia.

Guvernul PNL, condus de Ludovic Orban, a prezentat miercuri Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică care vizează un nou model de dezvoltare a României, iar una dintre măsurile propuse este acordarea unor garanţii de stat pentru creditarea companiilor mari pentru capital de lucru şi investiţii, program de 8 miliarde lei şi 600 de beneficiari.

Antreprenorul din sudul ţării are în plan investiţii în utilaje şi creşterea capacităţii de depozitare, însă consideră că se va descurca şi fără garanţii din partea guvernului.

Compania Somalex a avut anul trecut o cifră de afaceri de 27,3 milioane de lei, în creştere cu 34% faţă de anul precedent şi un profit de 11,5 milioane de lei, având un număr mediu de 34 de angajaţi, arată datele de la ministerul de Finanţe.

Anul acesta, fermierul menţionează că seceta a fost una dintre cele mai mari provocări ale agriculturii, ci nu pandemia de COVID-19, iar acum recoltează „bruma de cereale” rămasă în urma secetei, pe anumite suprafeţe cultivate cu grâu nemaifiind nimic.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO