Retail&Agrobusiness

VIDEO ZF Live. Daniel Boaje, McDonald’s: Vom dubla investiţiile în acest an. Ţara se dezvoltă, compania la fel, există capital disponibil de creştere

Daniel Boaje conduce operaţiunile McDonald’s România de cinci ani şi din 2016 deţine un pachet de 10% din acţiunile companiei

Daniel Boaje conduce operaţiunile McDonald’s România de cinci ani şi din 2016 deţine un pachet de 10% din acţiunile companiei

Autor: Alexandra Marcu

25.04.2016, 00:08 1536

McDonald’s România, liderul pieţei locale de restaurante cu 67 de unităţi şi afaceri de 120 de milioane de euro anul trecut, va investi în acest an în deschiderea unei singure unităţi de tip restaurant fast-food, o expansiune prudentă care merge în linie cu dezvoltarea din ultimii ani. Compania are însă în plan şi să renoveze o parte dintre restaurantele existente.

„Ţara se dezvoltă foarte bine, compania la fel, există capital disponibil pentru investiţii, avem potenţial de dezvoltare. Noi vrem să dublăm investiţiile faţă de 2015, ajungem la 30 mil. lei (6,7 mil. euro). Investiţia în deschiderea unui restaurant ajunge la

2 mil. euro fără terenul propriu-zis. Pe lista oraşelor potenţiale pentru deschidere se numără Satu Mare, Focşani, Târgovişte, Alba Iulia şi Brăila“, a spus Daniel Boaje, directorul general al McDonald’s, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Lanţul de restaurante McDonald’s România a trecut la începutul anului printr-o schimbare de acţionariat, grupul american cedând operaţiunile locale în sistem de franciză. În urma tranzacţiei evaluate la 65 mil. dolari, noii acţionari ai McDonald’s România sunt grupul maltez Premier Capital (90%) şi Daniel Boaje (10%). Boaje rămâne şi directorul general al companiei.

„Din punct de vedere al businessului rămânem cu toate obligaţiile pe care le avem în ceea ce priveşte dezvoltarea brandului în România. Ne menţinem angajamentele către clienţi, angajaţi, parteneri locali şi internaţionali.“

Grupul american a intrat pe piaţa locală în 1995, când numărul investitorilor străini putea fi numărat pe degetele de la o mână. La restaurantul din zona Piaţa Unirii, primul deschis, coada se întindea pe câteva zeci de metri, îşi amintesc cei prezenţi.

Americanii au fost de altfel singurii care au venit direct şi au dezvoltat de la zero un business în domeniul restau­rantelor. KFC, Pizza Hut şi Subway au venit direct în franciză. Acum McDonald’s s-a alăturat celorlalte grupuri şi operează pe piaţa locală tot în franciză. România a fost o piaţă prea mică pentru a avea o prezenţă directă, spun sursele din piaţă.

„Nu avem dreptul de a subfranciza“, spune Boaje. Totuşi, dintre cele 67 de unităţi deja existente, una este sub­francizată către un antreprenor local. Înainte de vânzare, americanii oferiseră şapte francize în România. Când au încercat să le răscumpere, doar un antreprenor s-a opus, cel din Galaţi. Acest restaurant are vânzări de 2,2 mil. euro. Cele mai bune restaurante ale companiei sunt însă cele din Capitală, care ajung la vânzări de 4-5 mil. euro anual.

„Reţeaua McDonald’s a reuşit să depăşească pragul de 2 milioane de clienţi anual în restaurantul de la Unirii şi la cel din Gara de Nord. McDonald’s Dristor are peste un milion de clienţi anual. Totuşi, comanda medie într-un restaurant care are şi serviciul de McDrive, cum este cazul celui de la Dristor, este mai mare decât într-un restaurant normal.“ McDonald’s Dristor este de altfel cel mai bun restaurant al lanţului, potrivit datelor ZF.

Comanda medie în McDo­nald’s osci­lează în funcţie de zonă, perioada săp­tă­mânii şi ore, astfel că uneori aceasta este de 12 lei, dar poate ajunge şi la 24-25 de lei în funcţie de public. „Restaurantele care au McDrive au o performanţă cu cel puţin 30% mai bună decât cele in-store.“ În România există doar 35 de restaurante McDonald’s cu opţiune de McDrive.

În ceea ce priveşte numărul de clienţi din 2015, McDonald’s a avut peste 65 de milioane de clienţi în 67 de restaurante, iar Boaje a sesizat o creştere de cinci procente  în primul trimestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Oamenii petrec în medie 23 de minute într-un restaurant McDonald’s în timpul săptămânii, iar în weekend 33 de minute. „În weekend predomină comenzile mari pentru că vin familii“, spune Boaje.

Daniel Boaje s-a angajat la McDonald’s în anul 1994, după ce înainte a lucrat la Ministerul Comerţului, şi spune că pe lângă salariul atractiv pe care îl avea la restaurant, i se oferea şi posibilitatea de avansare. „Trecerea de la domeniul public spre cel privat a fost spectaculoasă.“ El a încercat să îşi dezvolte propria afacere, însă nu a avut rezultatele aşteptate. „Am vrut să fiu antreprenor pe cont propriu şi nu am reuşit. Trebuie să înveţi să evaluezi o investiţie, cu cine trebuie să faci parteneriate şi în ce măsură. Sunt foarte multe lecţii pe care le înveţi, dar la vremea lor“, a punctat acesta. Acum, el a ajuns iar antreprenor, cu un pachet de 10% din McDonald’s România.

 

Doar o treime din ingredientele McDonald’s sunt locale

În ceea ce priveşte provenienţa materiilor prime folosite în lanţul de restaurante McDonald’s, doar 30% din acestea sunt din România, restul procentelor fiind acoperite de produse din import.

„Aş prefera să aducem produse locale în proporţie de 75%, dar ca să ajungi partener al McDonald’s trebuie să treci printr-un proces draconic de selecţie în ceea ce priveşte siguranţa alimentară. Permitem abatere zero, nu facem concesii. În ceea ce priveşte calitatea produselor româneşti, vedem progrese semnificative, însă preţul şi calitatea mai trebuie îmbunătăţite.“

De altfel, în campania McMici - Produse Tradiţionale la McDonald’s au fost înscrişi patru candidaţi care să furnizeze materia primă, doi din România şi ceilalţi din import, însă producătorii români nu au reuşit să furnizeze volumul de produse de care a avut nevoie McDonald’s. „Trebuie să ai volume constante de produse. Fabrica de la Titan (de panificaţie - n. red.) cred că este cea mai modernă din sistemul european şi ne furnizează chiflele pe care le folosim. Colaborăm şi cu Angst, Toneli, dar şi cu un furnizor de produse proaspete, precum legumele.“

La polul opus, McDonald’s aduce din import carnea de pui, de vită şi ambalajele folosite. „Carnea de vită provine din Italia. Normele pe care le impunem sunt drastice, începând de la hrana pe care o primesc animalele.“

În topul preferinţelor românilor în materie de produse McDonald’s, pe primul loc se află Big Mac-ul, urmat de cartofii prăjiţi şi îngheţata cu caramel.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO