Companii

Ridicarea pragului la SIF-uri a propulsat Eldainvest pe locul doi in topul brokerilor

05.10.2005, 18:04 16

Societatea EldaInvest din Galati a urcat luna trecuta pe locul al doilea in topul brokerilor de la Bursa de Valori Bucuresti, tranzactiile mari intermediate de societate datorand-se potivit unor surse apropiate societatilor de investitii financiare operatiunilor derulate de omul de afaceri Catalin Chelu.

Acesta este unul dintre principalii actionari ai SIF-urilor, avand detineri importante la SIF Oltenia si SIF Moldova, actiunile cele mai tranzactionate dintre SIF-uri luna trecuta.

Reprezentantii EldaInvest nu au comentat plasarea pe locul al doilea in topul pe septembrie.

EldaInvest a realizat luna trecuta un rulaj de 28,4 milioane de euro, care a propulsat societatea pe podiumul clasamentului brokerilor, cu o cota de 7,6% din transferurile totale.

Surse din piata au precizat totusi ca pe parcursul lunii trecute, Chelu si-a comasat pozitiile detinute la SIF-uri, mai ales ca urmare a deciziei de ridicare a pragului de detinere la 1%.

"O data cu ridicarea pragului de detinere, Chelu nu mai trebuie sa lucreze prin 100 de intermediari ca sa acumuleze actiuni la SIF. Pe parcursul lunii trecute au avut loc o serie de miscari de actiuni din conturile detinute la intermediari", spuneau aceleasi surse.

Potrivit altor surse din piata, Chelu si Dinel Staicu, un alt jucator important pe SIF-uri, aveau impreuna in prima parte a anului o participatie de aproximativ 20-22% in cadrul SIF Oltenia. Titlurile acestei societati au fost cele mai lichide in ultimele luni dintre cele apartinand SIF-urilor .

"La adunarea generala din aprilie, Chelu controla impreuna cu intermediarii prin care lucreaza circa 15-16% din SIF Oltenia, iar Staicu detinea, inclusiv prin intermediari, circa 5-6% din capitalul SIF", au precizat acele surse. La inceputul anului, SSIF Broker a anuntat ca poarta discutii cu conducerea EldaInvest pentru o fuziune in vederea extinderii activitatii in zona Moldovei si totodata pentru consolidarea societatii, astfel incat sa poata face fata competitiei puternice cu brokerii bancilor.

Conducerea Broker a declarat recent pentru ZF ca asteapta pana cand societatile de brokeraj vor primi actiuni la Bursa de Valori, urmand ca dupa aceea sa reia discutiile privind fuziunea cu EldaInvest. Primul loc in topul brokerilor este ocupat de ING Securities, societatea de brokeraj a ING Bank, care, la fel ca si in topul pe august, are o cota de piata aproape dubla fata de locul doi.

Brokerii de la ING, care lucreaza mai ales cu investitori institutionali, au intermediat in septembrie tranzactii de 42,3 milioane de euro, aferente unei cote de 11,3%.

De la inceputul anului, ING Securities a intermediat tranzactii de aproape 250 mil. euro, acest rulaj clasand societatea pe primul loc cu o cota de 8,9% din transferurile totale.

O schimbare importanta pe parcursul lunii trecute s-a produs si in cazul societatii Alpha Finance, care a coborat pana pe locul al 17-lea, in conditiile in care rulajul realizat nu a depasit 7 milioane de euro. Acesti brokeri au fost anul trecut unii dintre cei mai activi de la Bursa. Incepand de luna trecuta insa, directorul societatii, Florin Aldea, a fost pus sub urmarire penala in dosarul Petromidia, fiind acuzat de procurori pentru complicitate la savarsirea de infractiuni privind Legea societatilor comerciale si piata bursiera.

Topul brokerilor pe septembrie arata mai ales interesul in crestere al investitorilor locali pentru Bursa, intre primii cinci brokeri regasindu-se trei dintre societatile care lucreaza indeosebi cu investitori romani persoane fizice, respectiv EldaInvest, BT Securities si Broker.

Interesul ridicat al investitorilor "de retail" pentru piata de capital a venit pe fondul coborarii drastice a dobanzilor la depozite bancare, care a determinat reorientarea unora dintre cei care-si tineau economiile in banci spre actiunile de la Bursa.



Investitii straine record la Bursa

Investitiile straine nete de la Bursa de Valori Bucuresti au atins luna trecuta cea mai mare valoare de la inceputul acestui an, 33,6 milioane de euro, pe fondul revenirii interesului fondurilor internationale de investitii pentru plasamentele in Europa Centrala si de Est. Strainii au cumparat luna trecuta actiuni de 59,1 milioane de euro si au vandut de 25,5 milioane de euro. Majoritatea pietelor din regiune au evoluat pe crestere luna trecuta, principalul indice al pietei de la Bucuresti, BET, urcand de asemenea cu 11%.

catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO