Companii

Rin Grand, cel mai mare hotel de pe piata locala, a rulat peste 6 mil. euro

16.07.2008, 17:38 23

Rin Grand Hotel din Capitala, cu 1.500 de camere de patru stele, a inregistrat in primul semestru al anului afaceri de 6,3 milioane de euro, peste 80% dintre cei care s-au cazat la Rin Grand fiind romani.
"Ponderea romanilor cazati este de 80%, iar cea a strainilor de 20%. Tarile de unde vin cei mai multi clienti sunt Italia, Germania, Spania, Grecia, Franta,Turcia sau Austria", a spus Ionut Negoita, care detine impreuna cu fratele sau hotelul Rin Grand Hotel, care a fost deschis in prima faza (650 de camere) in luna noiembrie a anului trecut. Aceasta proportie este oarecum atipica pe piata de patru si cinci stele din Capitala, unde peste 50% dintre cei cazati sunt straini.
In primul trimestru al anului, rulajul Rin Grand Hotel a fost de 2,7 mil. euro, diferenta pana la 6,3 mil. euro fiind acoperita in lunile aprilie-iunie. Cresterea inregistrata in al doilea trimestru se datoreaza si summitului NATO, care a fost organizat la Bucuresti in perioada 2-4 aprilie.
"Summitul a contribuit cu circa 8% la afacerile din al doilea trimestru, pe perioada celor trei zile gradul de ocupare inregistrat fiind de 90% la circa 1.000 de camere deschise", a spus Negoita. Hotelul, care a necesitat o investitie de 60 de milioane de euro, va fi deschis la capacitate totala in luna septembrie.
Veniturile din cazare au contribuit cu 57% la rulajul total, in timp ce evenimentele si partea de food& beverages au generat 43% din vanzari. Negoita estima pentru acest an un rulaj de 17 milioane de euro, ceea ce ar plasa hotelul Rin Grand in top cinci unitati de pe piata locala dupa cifra de afaceri inregistrata. "In al doilea semestru ne asteptam la 9-10 milioane de euro. Chiar daca nu vom atinge traget-ul initial, nu vom fi departe de acesta", a mai spus Negoita.
In 2009, al doilea an de operare, proprietarii unitatii hoteliere si-au bugetat un avans al afacerilor de peste 30%, urmarind in acelasi timp cresterea ponderii segmentului de leisure. Segmentul de leisure este deocamdata scazut, doar 10%-12% dintre cei care se cazeaza la Rin Grand fiind turisti, pentru anul urmator fiind estimata o crestere a ponderii acestora pana la 30-35%.
Fratii Negoita mai detin hotelurile Confort Otopeni, Rin Otopeni si Traian, care vor genera in acest an o cifra de afaceri intre 10 si 12 milioane de euro. Totodata, acestia urmaresc sa mai construiasca un hotel de doua stele in zona Otopeni din Capitala, avand de asemenea in plan si o alta unitate de anvergura Rin Grand in Pipera.
"In Pipera detinem 7,5 hectare de teren si urmarim sa construim acolo un hotel care sa aiba intre 1.000 si 3.000 de camere. Acest proiect este insa strans legat de constructia autostrazii", a spus Negoita. El nu exclude nici demararea, incepand cu anul urmator, a unor proiecte asemanatoare in provincie, printre orasele vizate numarandu-se Cluj, Brasov, Timisoara si Constanta. In afara de segmentul hotelier, fratii Negoita mai deruleaza investitii in imobiliare, avand in demarare un proiect amplu in zona de sud a Capitalei, care include mall si birouri. "Imobiliarele vor fi interesante si in urmatoarea perioada, chiar daca nu vor mai fi la fel de profitabile. Am vrut sa fim mari tocmai pentru a face profit din volume si nu din adaosuri mari", a precizat Negoita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO