Companii

România are 20 de porturi la Dunăre: „Toate au nevoie de modernizare“

România are 20 de porturi la Dunăre: „Toate au nevoie...

Autor: Mirabela Tiron

01.07.2022, 00:08 1483

România are 1.075 de kilometri de Dunăre, adică 40% din totalul sectorului navigabil al fluviului, şi 20 de porturi fluviale, din care doar  în patru porturi, Brăila, Galaţi, Tulcea şi Sulina pot opera şi nave maritime. 12 porturi dunărene nu au încă conexiuni la reţeaua feroviară şi doar 8 porturi sunt situate pe reţeaua transeuropeană de transport TEN-T centrală, arată datele din Programul Operaţional de Transport 2021-2027.

„Sunt necesare lucrări de modernizare în toate porturile. Au fost alocaţi peste 600 de mil. euro  pentru sectorul naval  în 2014-2020 prin Programul Operaţional Infrastructura Mare (POIM) dar gradul de absorbţie a fost mic. Modernizarea are ca efect creşterea volumului de marfă, reducerea timpilor de încărcare-descărcare, creşterea siguranţei navelor în perioada operaţiunilor”, a declarat pentru ZF Şerban Cucu, secretar general al Asociaţiei Armatorilor şi  Operatorilor Fluviali din România (AAOPFR).

Infrastructura învechită, lipsa legăturilor cu calea ferată şi şosele, dar şi procedurile lente de manipulare a mărfurilor reduc atractivitatea  porturilor dunărene pentru potenţiali utilizatori, se arată în Programul Operaţional de Transport 2021-2027, versiunea transmisă pe 3 iunie anul acesta Comisiei Europene

„În multe porturi infrastructura rutieră şi feroviară este veche, prost întreţinută, nu corespunde cerinţelor transportatorilor. 12 dintre porturile dunărene nu au încă conexiuni la reţeaua feroviară”, se arată în acelaşi document.

Paradoxal, dezvoltarea infrastructurii de transport naval dar şi eficientizarea legăturilor sale cu transportul feroviar şi rutier sunt obiective prezentate în toate programele de transport.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO