Companii

Romanii din Cipru nu vor sa se intoarca acasa: In tara nu castigam mai mult de 370 de euro. Aici ajungem la 1.000 de euro pe luna

Romanii din Cipru nu vor sa se intoarca acasa: In tara nu castigam mai mult de 370 de euro. Aici ajungem la 1.000 de euro pe luna

Cei mai multi romani din Larnaca lucreaza in turism, respectiv in hoteluri sau restaurante

30.03.2010, 23:14 5264

"Muncesc de aproape opt ani in Larnaca (oras de pe coasta sudicaa Ciprului - n. red.), timp in care am reusit sa invat limbagreaca. Am plecat din Ploiesti, unde lucram pe post de croitoreasa,dupa ce am aflat de la o prietena ca in Larnaca se cautacroitorese. Am ales sa vin sa muncesc aici din cauza faptului catocmai divortasem de sotul meu si practic plecarea din tara erasansa mea de a o lua de la inceput", povesteste Mariana N., 39 deani, din Ploiesti.
Ea spune ca vine in Romania in vacantele de vara (prin august)pentru a o vedea pe fiica ei. Romanca are doua job-uri in Larnaca,o destinatie turistica importanta in spatiul mediteranean si celde-al treilea oras ca marime din Cipru, dupa Nicosia si Limassol,cu o populatie de 80.400 de oameni, cei mai multi fiind greci siturci. "In zilele din weekend sunt ospatar la restaurantul TheVarelli Tavern, unde castig 5 euro pe ora", spune ea, adaugand camai are o colega romanca la restaurantul la care lucreazapart-time. Desi castiga intre 800 si 1.000 de euro pe luna, Marianaprimeste salariul minim pe economie in Cipru, singura taraeuropeana al carei PIB per capita a inregistrat anul trecutcrestere, ajungand la 22.033 de euro, fata de un nivel de aproape5.400 de euro in Romania, potrivit datelor Eurostat si calculelorZF.
Larnaca este un oras turistic, cu 25 de hoteluri si 22 deapart-hoteluri, ce cumuleaza 6.000 de locuri, dar si cu multerestaurante, in care lucreaza circa 4.000-5.000 de romani, potrivitoficialilor biroului de turism din orasul cipriot.
"Cipriotii sunt niste oameni destul de prietenosi, insa privescromanii cu putina incredere", spune Mariana, adaugand ca prefera saisi faca prieteni ciprioti si nu romani.
Un alt roman care munceste in restaurantele din Larnaca, Ovidiu, 35de ani, din Bucuresti, spune ca traieste in Larnaca de aproape treiani.
"Nu am facultate si mai mult de 1.500 de lei (375 de euro - n. r.)nu primesc in tara. De fapt, chiar cunosc oameni care au facultatesi castiga tot 1.500 de lei, asa ca mai bine fac bani aici",precizeaza el, care castiga pe zi intre 35 si 45 de euro.
Romanul mai spune ca si-a convins si alti prieteni sa vina in Ciprusa munceasca. Unul dintre ei, Bogdan, chiar lucra in acelasirestaurant cu el.
"Am venit in urma cu sase luni in Larnaca, dupa ce am mai muncit caospatar si in restaurantele din Spania si in Italia, salariul fiindcam acelasi", explica Bogdan, 32 de ani, care nu are studiisuperioare, este divortat si fara copii. Desi salariile din Ciprusunt mult mai mari decat in Romania, preturile alimentelor suntsimilare cu cele din tara. In supermaketurile din Larnaca, o sticlacu apa plata costa intre 0,5 si 1 euro (2-4 lei), o ciocolata este1 euro (4 lei), iar un kilogram de portocale un 1 euro.
In sezonul de vara, romanii vin sa munceasca si in hotelurile dinLarnaca
Christina Hini, receptionera hotelului de patru stele Sandy Beachdin Larnaca, spune ca in iunie sunt asteptate patru romance care sevor ocupa de intretinerea camerelor hotelului.
"Acum hotelul are doar jumatate din cele 195 de camere ocupate,insa vara hotelul este plin de turisti", spune ea, adaugand capretul unei camere la hotel este de 90 de euro pe noapte in martie,insa ajunge la 115 euro din iunie.

Nu doar industria ospitalitatii atrageromani
Paul, 33 de ani, din Caracal, care lucreaza in constructii in satulLefkara, aflat in apropiere de Larnaca si cunoscut pentrubroderiile produse, spune ca munceste de aproape trei ani in Ciprusi ca nu planuieste sa renunte la acest job pentru a se intoarceacasa. "Merg acasa doar in preajma sarbatorilor, cand ma intorc cubani", explica Paul, care a terminat liceul si a inceput sa lucrezein constructii.
Romanii care muncesc in Cipru reprezinta o sursa importanta devenituri pentru companiile aeriene care opereaza curse spre oraselecipriote, umpland aeronavele ce zboara spre Larnaca. Spre exemplu,compania aeriana low-cost Blue Air opereaza pe rutaBucuresti-Larnaca la un grad de incarcare de 75%, potrivitoficialilor companiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24