Companii

Românul care cunoaşte cel mai bine mecanismul tehnic de atragere a fondurilor europene, angajat de Comisia Europeană

Românul care cunoaşte cel mai bine mecanismul tehnic de atragere a fondurilor europene, angajat de Comisia Europeană

Foto: Silviu Matei

Autor: Adelina Mihai

02.11.2011, 19:45 2231

Ştefan Ciobanu, cel care a gestionat timp de patru ani activitatea Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), instituţia care răspunde pentru absorbţia fondurilor europene alocate de Uniunea Europeană României, este noul şef al unei structuri din cadrul Comisiei Europene.

El îşi începe mâine mandatul de şef de unitate în cadrul Direcţiei Afaceri Economice şi Financiare din cadrul Comisiei Europene (DG ECFIN), funcţie pe care a câştigat-o prin concurs.

Absolvent al Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din cadrul Academiei de Studii Economice (specializarea tranzacţii internaţionale) şi al unui masterat pe tema «spaţiului public european » în cadrul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative şi al unui doctorat la ASE, Ciobanu a lucrat din 2004 în cadrul Ministerului de Finanţe. El a fost până în ianuarie 2009 director al Direcţiei de Analiză şi Programare din cadrul ACIS, când a fost promovat în funcţia de director general. Anterior, din 2001 până în 2004, Ciobanu a fost consilier în cadrul direcţiei de evaluare a pregătirii pentru aderare, în cadrul Ministerului Integrării Europene.

Ciobanu a lucrat toată viaţa la stat, în periodada 2000- 2001 fiind ataşat în cadrul Departamentului pentru Afaceri Europene, iar din 1999 până în 2000, el a fost consultant în Departamentul pentru Integrare Europeană, aflat sub coordonarea Guvernului.

Până în luna martie a acestui an, ACIS a fost în subordonarea ministerului de Finanţe, însă premierul a decis să treacă autoritatea sub coordonarea directă a Guvernului. Atunci, Emil Boc a decis ca ACIS să fie condusă de către Cătălin Vătafu, consilier al premierului pe probleme externe şi de atragere a fondurilor europene. Ciobanu, care a fost coleg de facultate cu Vătafu, a rămas cu funcţia de director în cadrul ACIS.

Ciobanu s-a făcut remarcat mai degrabă prin abilităţile tehnice pe care le are despre sistemul de alocare şi absorbţie a fondurilor europene, el fiind cel care avea tot timpul răspunsurile la întrebările beneficiarilor de proiecte europene şi ale jurnaliştilor.

Rata de absorbţie a fondurilor UE a ajuns la 5,5% din cele 19,7 mld. de euro după mai bine de cinci ani de la începerea execiţiului financiar 2007-2013.

Cu unLIKEla pagina de Facebook a Ziarului Financiar (www.facebook.com/ZiarulFinanciar) veţi fi conectaţi în timp real la cele mai importante ştiri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO