Companii

Romgaz anunţă investiţii de 135 mil. euro până în 2015 pentru a scoate mai mult din depozite mai mari. Între timp, România arde mai multe gaze ca niciodată

Romgaz anunţă investiţii de 135 mil. euro până în 2015 pentru a scoate mai mult din depozite mai mari. Între timp, România arde mai multe gaze ca niciodată

Autor: Roxana Petrescu

03.02.2012, 00:08 1098

Fiecare zi de ger aduce noi recorduri de consum şi import de gaze naturale, maximul acestei perioade fiind înregistrat pe 1 februarie când România a ars 72,7 milioane de metri cubi, faţă de nivelul de 71,5 milioane de dolari înregistrat cu o zi în urmă, din care 19,1 milioane de metri cubi au venit din importuri. Factura de pe care România o are de achitat pentru aceste importuri, cu precădere intermediarilor care aduc gaze ruseşti, ar fi putut să fie substanţial mai mică dacă investiţiile anunţate în infrastructura de gaze naturale ar fi fost realizate potrivit calendarelor anunţate iniţial.

Dincolo de importuri, consumul mai este acoperit de cei doi producători interni, Petrom şi Romgaz, care zilele acestea merg la turaţie maximă, şi prin cantităţile extrase din depozitele de înmagazinare.

Deşi atât depozitele de înmagazinare, cât şi capa­citatea de extracţie ar fi trebuit să crească substanţial în ultimii cinci ani de zile, ceea ce ar fi dus la importuri mai mici acum, multe dintre planuri au rămas pe hârtie.

"În ultimii ani pentru Romgaz a fost prioritară creşterea capacităţilor de înmagazinare, a celor 6 de­pozite pe care le deţine. În perioada 2007-2011, volumul total al investiţiilor la acest capitol a fost de 778,3 mil. lei (circa 181 mil. euro)", spune Lucian Stancu, directorul general adjunct al companiei.

În 2008 însă Romgaz anunţa că are planuri de 500 de milioane de dolari (384 mil. euro) până în 2012 pentru ca depozitele sale de înmagazinare să ajungă de la circa 2,8 miliarde de metri cubi, la 3,9 miliarde de metri cubi. În ciuda banilor investiţi, dimensiunea depozitelor a rămas la acelaşi nivel, banii fiind direcţionaţi spre lucrări de foraj, modernizări şi studii. În acest context, Romgaz anunţă un nou plan care vizează ca în perioada 2012-2015 capacitatea de înmagazinare să crească până la peste 3 miliarde de metri cubi.

Depozitele de înmagazinare a gazelor naturale sunt Bilciureşti (judeţul Dâmboviţa) cu o capacitate de 1.130 de milioane de metri cubi, Sărmăşel (judeţul Mureş), cu o capacitate de 700 de milioane de metri cubi, Urziceni (judeţul Ialomiţa), unde se pot stoca 250 de milioane de metri cubi de gaze, Cetate (judeţul Dolj), cu o capacitate de 200 de milioane de metri cubi, Gherceşti (judeţul Dolj), cu 150 de milioane de metri cubi şi Bălăceanca (judeşul Ilfov), în care se pot stoca 50 de milioane de metri cubi de gaze naturale.

Flexibilitatea de extracţie din depo­zi­tele de gaze este un alt factor extrem de impor­tant. În prezent, România nu poate să scoată mai mult de circa 23 mil. metri cubi pe zi din depo­zitele sale, deşi un document publi­cat în vara anului trecut de Mediafax arăta că erau programate investiţii de 180 de milioane de euro până în 2012 pentru creşterea cu 50% a debitelor de extracţie. Datele de pe site-ul Romgaz arată însă că aceste debite au rămas nemodificate, la înce­putul ciclului de extracţie, adică atunci când presiunea în depozite este mare, maximul fiind de 28 de milioane de metri cubi pe zi.

Directorul general adjunct al Romgaz spune însă că la nivelul anului 2015 această capacitate maximă va ajunge la 33,5 milioane de metri cubi pe zi.

Astfel, pentru anii 2012 - 2015 datele Romgaz arată că firma are un buget de 135 de milioane de euro destinat atât măririi capacităţii de înmagazinare a depozitelor, cât şi în majorarea capacităţii maxime de extracţie pe zi. Între timp, ziua de 1 februarie a adus un nou record de consum de gaze naturale însoţit şi de un record al importurilor de gaze naturale.

"Consumul de gaze naturale înregistrat pe 1 fe­brua­rie 2012 la nivel naţional a fost de 72,7 milioane de metri cubi. Ca urmare a măsurilor dispuse de Comisia de Coor­donare pentru asigurarea siguranţei în aprovi­zionarea cu gaze naturale, constituită la nivelul Ministe­rului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, au fost asigurate toate cantităţile necesare, astfel încât toţi consumatorii au fost alimentaţi corespunzător. Can­ti­tă­ţile au provenit din următoarele surse: producţie internă - 30,8 milioane de metri cubi, extracţie din depozite - 22,8 milioane de metri cubi, importuri - 19,1 milioane de metri cubi. Pentru astăzi (ieri - n.red.), se estimează un consum asemănător cu ziua de ieri. Toate sursele sunt asigurate. Alimentarea cu gaze naturale se desfăşoară în întreaga ţară fără probleme deosebite. Presiunile în Sistemul Naţional de Transport au valori normale", a anunţat Ministerul Economiei, care a mai precizat că şi pentru zilele următoare sunt asigurate sursele necesare de gaze naturale, astfel încât alimentarea consumatorilor să se deruleze fără sincope.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO