Companii

Rompetrol Petrochemicals investeste in productia de PET

03.07.2006, 14:39 50

Rompetrol Petrochemicals, divizia de petrochimie a grupului Rompetrol, detinuta in proportie de 100% de catre Rompetrol Rafinare, va realiza pana la sfarsitul lui 2007 o fabrica de PET (materie prima pentru realizarea obiectelor de plastic).
Investitia ar putea ajunge la 80 mil. euro, din care aproximativ 50 de milioane de euro ar putea proveni dintr-o linie de creditare contractata la o societate bancara, potrivit unui act emis de companie la finele anului trecut, publicat recent in Monitorul Oficial.
"Sumele mentionate reprezinta o serie de estimari initiale, astfel incat, in prezent, nu putem oferi o valoare exacta a investitiei sau a modalitatilor de finantare", au declarat reprezentantii Rompetrol Petrochemicals.
"In orice caz, instalatia ar urma sa intre in functiune la sfarsitul anului 2007, conform planului initial", au mai precizat sursele citate. Compania, angajata intr-un amplu program de investitii, urmeaza sa aiba un nou director general in persoana lui Dumitru Niculi, dupa demisia inaintata de catre Florin Andrei din functiile de presedinte al Consiliului de Administratie si de administrator.
Rompetrol Petrochemicals a aprobat achizitionarea a doua linii de policondensare si a unei linii de sinteza PET amorf (n.r. - materia prima) de la compania germana Zimmer AG.
"Amplasarea unei fabrici PET in Romania echivaleaza, in perspectiva integrarii in Uniunea Europeana, cu un avantaj competitiv important fata de furnizorii non-UE confruntati cu taxe vamale si taxe anti-dumping. Investitia va contribui, de asemenea, la cresterea cotei Rompetrol pe piata nationala si regionala de polimeri", afirma oficialii Rompetrol.
Potrivit estimarilor acestora, jumatate din productia viitoarei fabrici va fi preluata de catre piata interna, restul fiind exportata.
Rompetrol Petrochemicals a anuntat recent incheierea unui contract de livrare pe 14 ani cu gigantul american Dow Chemicals.
Contractul a fost timp de un an si opt luni subiectul negocierilor intre cele doua parti implicate. Semnarea acestui contract in luna aprilie sta la baza planului de dezvoltare al companiei care potrivit reprezentantilor sai ar urma sa atinga in urmatorii cinci ani o cifra de afaceri de 1 miliard de dolari (aproximativ 835 de milioane de euro).
Pentru a-si atinge acest obiectiv, grupul Rompetrol va investi in urmatorii trei ani 400 - 450 milioane de dolari (335 - 375 mil. euro), din care 20% vor fi asigurate din surse proprii, iar restul din imprumuturi atrase pe termen lung. Divizia de petrochimie va contribui semnificativ la cresterea afacerilor Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului Rompetrol, care opereaza rafinaria Petromidia.
Anul trecut, Rompetrol Petrochimicals a avut afaceri de 130 mil. $ (circa 108 mil. euro) din vanzarea produselor proprii si trading (comert) cu produse petrochimice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels