Companii

Rondocarton: Revenirea industriei ne mareste afacerile

21.07.2006, 14:14 22

Compania clujeana Rondocarton, producator de carton ondulat, a inregistrat pe primele sase luni ale anului o cifra de afaceri de 12,8 milioane de euro (46 de milioane de lei), in crestere cu 15% fata de aceeasi perioada a anului trecut.
"Piata ambalajelor inregistreaza anul acesta o usoara crestere, dupa ce in ultimii ani evolutia anuala nu a fost mai mare de 5% pe an. Evolutia inregistrata de piata a generat si in cazul nostru cresterea volumului de productie industriala", a declarat pentru ZF Transilvania, Teofil Campean, director general al Rondocarton. Potrivit acestuia, un alt motiv al evolutiei inregistrate in prima jumatate a anului este largirea portofoliului de clienti.
Ca urmare a dezvoltarii pietei ambalajelor, reprezentantii companiei estimeaza pentru acest an o cifra de afaceri de aproximativ 25 de milioane de euro. Rondocarton a inregistrat in 2005 o cifra de afaceri de 22 de milioane de euro, in crestere cu 10% fata de 2004, dupa ce la inceputul anului trecut conducerea companiei estima o stagnare sau chiar o depreciere a acestui indicator, in urma reducerii comenzilor clientilor interni. Firma clujeana detine o cota de piata estimata la 18%, iar principalii competitori ai Rondocarton sunt Romcarton, Dunapack si Ecopack. Compania exporta in tari ca Italia, Ungaria, Elvetia, Franta, Serbia si Republica Moldova, exportul reprezentand 30% din cifra de afaceri a companiei.
Conducerea Rondocarton a bugetat pentru acest an un volum de investitii de aproximativ 4 milioane de euro, in urma carora capacitatile de productie vor creste cu aproximativ 7%. Potrivit informatiilor furnizate de reprezentantii companiei, productia anuala realizata la fabrica din Cluj este de 30.000 de tone.
Compania a investit in 2004 peste 1,5 milioane de euro intr-un nou spatiu de productie, situat pe o suprafata de 6.500 de metri patrati. Pe langa investitia in constructia halei, producatorul clujean de ambalaje din carton ondulat a mai alocat 2,8 milioane de euro pentru achizitionarea unor noi utilaje de productie. Anul trecut investitiile in utilaje au continuat si s-au cifrat la aproximativ 2 milioane de euro. Rondocarton s-a infiintat in 1999 la Cluj-Napoca si are in prezent, 200 de angajati.
Firma austriaca Rondo Ganahl Aktiengesellschaft detine 92% din Rondocarton, restul actiuniilor fiind in proprietatea mai multor persoane fizice romane si austriece. Grupul are peste 850 de angajati si a inregistrat in 2003 o cifra de afaceri de 160 de milioane de euro. Ganahl Aktiengesellschaft, care activeaza de peste 60 de ani pe piata de carton ondulat, detine pe langa fabrica de la Apahida, judetul Cluj, o fabrica de hartie, doua fabrici de carton ondulat si o unitate de reciclat hartie in Austria, precum si o fabrica de carton ondulat in Ungaria.
Piata romaneasca a produselor de carton ondulat, estimata la aproximativ 120 mil. euro, este disputata de opt producatori. Acestia au o productie totala anuala de aproximativ 210.000 de tone. Din intreaga cantitate, 50% este transformata de acesti producatori in ambalaje, restul fiind comercializata, sub forma placilor din carton ondulat, catre alte societati de transformare sau catre producatori de mobilier.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO