Companii

Rusii de la TMK investesc 22 mil. euro la Resita

13.12.2005, 13:42 28

Grupul rus TMK, al doilea producator de tevi la nivel mondial, care a preluat Combinatul Siderurgic Resita (CSR) anul trecut, a realizat in acest an investitii in valoare de 12 milioane de dolari (peste 10 milioane de euro) cu scopul de a rezolva problemele de mediu existente la compania resiteana.

Valoarea programului de investitii pe care TMK il are in derulare la CSR se ridica la 26 de milioane de dolari (circa 22 de milioane de euro)

"Daca initial investitiile primei etape, care sunt cuprinse si in contractul de privatizare, fusesera evaluate de catre uzina si APAPS la 8,08 milioane de dolari, pentru a rezolva si problemele grave de mediu cu care se confrunta uzina in termeni reali si pentru a realiza si instalatii performante, valoarea investitiilor se ridica la circa 26 mil. $", a declarat Adrian Popescu, reprezentantul TMK in Romania. "Din totalul programului de investitii, in 2005 s-au realizat investitii de peste 12 milioane de dolari, integral finantate de companiile grupului TMK", a adaugat el.

Investitiile programate la CSR vizeaza, in principal, alinierea la standardele de mediu stabilite de Uniunea Europeana. "Pentru rezolvarea de urgenta a acestei probleme, in termen record de 10 luni s-a realizat cea mai mare instalatie de captare si epurare a gazelor arse din Europa la cuptorul electric de 100 de tone al CS Resita, in valoare de 8,5 mil. $ (circa 7,2 mil. euro - n.r.). Aceasta este cea mai mare investitie de mediu din siderurgie realizata in ultimii 10 ani", a aratat Popescu.

El a mai spus ca grupul TMK a asigurat, prin unitatile sale, o finantare pentru capital de lucru pentru CSR in valoare de 39 mil. $ (33 mil. euro). La sfarsitul lunii iunie, CSR a primit un imprumut de 12,3 milioane de euro de la producatorul de tevi Artrom Slatina, controlat tot de catre grupul TMK.

Programul de investitii aflat in derulare la CSR mai vizeaza construirea unui nou depozit ecologic de zgura, retehnologizarea instalatiei de turnare continua si a instalatiei de vidare, care ar urma sa intre in functiune in ultimul trimestru al lui 2006.

"Acest program de investitii nu vizeaza majorarea capacitatilor de productie existente, ci scaderea costurilor si cresterea valorii adaugate a produselor, respectiv cresterea calitativa a produselor sale", a aratat Popescu. El a mai precizat ca dupa finalizarea acestui program de investitii, in 2008, CSR va avea o capacitate de productie totala de 465.000 de tone pe an. Aceasta capacitate exista teoretic si astazi, dar nu poate fi utilizata eficient din cauza tehnologiei arhaice si necompetitive. Pentru sfarsitul acestui an, CSR estimeaza o productie de 230.000 de tone de otel.

In primele noua luni ale acestui an, CSR a realizat o cifra de afaceri de 63 de mil. euro, in crestere cu 125% comparativ cu perioada similara a lui 2004. In aceste conditii, CSR a obtinut un profit net de 0,72 milioane de euro (2,6 milioane de lei), fata de pierderi ce s-au ridicat la 9,6 milioane de euro in primele noua luni ale anului trecut.

Grupul rus TMK controleaza CSR prin intermediul firmei germane Sinara Handel, care detine 75,77% din actiuni. Actiunile CSR sunt listate pe Bursa Electronica RASDAQ, unde s-au tranzactionat in ultima sedinta in jurul pretului de 0,225 lei/actiune. Capitalizarea bursiera a companiei este de peste 8 milioane de euro.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO