Companii

Cum s-a văzut creşterea costurilor în businessul berarilor: investiţiile au ajuns la un minim istoric. Două fabrici de bere s-au închis în acest an, dar numărul de afaceri nou deschise s-a redus în ultimii ani

Cum s-a văzut creşterea costurilor în businessul...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

27.07.2023, 18:40 276

Sectorul berii trece printr-o perioadă dificilă după ce în 2022 costurile cu materiile prime şi cu energia au crescut cu 5 puncte procentuale, respectiv s-au dublat faţă de anul precedent, arată o analiză a Asociaţiei Berarii României, care citează date de la Ministerul de Finanţe.

„Costurile cu materiile prime şi energia au crescut brusc, afectând diferit toate companiile. În acelaşi timp, salariul mediu pentru companiile din sectorul analizat a crescut cu 5%, iar majorarea valorii de bază a accizei de la 1 august 2022 cu 20% şi începând cu 1 ianuarie 2023 cu încă 6%, până la valoarea de 4,20 lei/hl/ grade Plato, a crescut şi mai mult presiunea asupra costurilor de producţie şi se va reflecta în preţul final“, se arată în raportul asociaţiei.

Totodată, creşterea costurilor a pus presiune pe profitabilitate. Astfel, profitul net consolidat la nivelul sectorului fabricării berii pe parcursul anului 2022 a fost de 2,2%, comparativ cu 8,6% în anul anterior.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO