Companii

Salariul în HoReCa a crescut cu doar 660 de lei în patru ani, însă proprietarii de hoteluri şi restaurante se plâng de lipsa de personal şi apelează la import de forţă de muncă

Salariul în HoReCa a crescut cu doar 660 de lei în...

Autor: Miruna Diaconu

12.07.2023, 16:15 3948

Creşterea salariului mediu net în economie este de 55%, pe când în HoReCa salariul mediu net a crescut cu doar 37% în aceeaşi perioadă.

Salariul mediu net în sectorul HoReCa a crescut cu doar 660 lei din ianuarie 2019 şi până în aprilie 2023, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor Institutului Naţional de Statistică. În ianuarie 2019, cel mai bun an al turismului, salariul mediu net în HoReCa a fost de 1.773 lei, în timp ce în luna aprilie a acestui an, ultima lună pentru care există date publice, salariul mediu net din această piaţă a fost de 2.441 lei.

În aceeaşi perioadă, salariul mediu net în economie a crescut de la 2.936 lei în ianuarie 2019 la 4.564 lei în aprilie 2023. Creşterea salariului mediu net în economie este de 55%, pe când în HoReCa salariul mediu net a crescut cu doar 37% în aceeaşi perioadă. Datele arată că proprietarii de hoteluri şi restaurante nu ţin pasul cu economia şi nu doar salariul este aproape la jumătate faţă de media economiei, dar şi ritmul de creştere este mult mai mic. De altfel, în HoReCa, angajaţii au printre cele mai mici salarii din economie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO