Companii

Salrom, profit dublu în 2011 deşi criza i-a afectat principalul client: chimia

Salrom, profit dublu în 2011 deşi criza i-a afectat principalul client: chimia

În 2011, peste un milion de persoane au vizitat salinele de la Ocnele Mari, Cacica, Praid, Slănic Prahova şi Târgu-Ocna

Autor: Gabriel Razi

20.03.2012, 00:04 800

Societatea Naţională a Sării (Salrom), singurul producător de sare de pe piaţa locală, a încheiat anul trecut cu un profit brut de 5,2 milioane de euro, de două ori mai mare decât cel de anul trecut. Afacerile companiei au înregistrat un avans de 13% faţă de 2010, până la 66,1 milioane de euro, rezultatele venind pe fondul unei producţii record de sare în ultimii cinci ani de zile. Totodată, mai bine de un sfert din producţie, 27%, a fost livrată pe pieţele externe. Astfel, compania spune că a putut contrabalansa scăderea cererii din sectorul chimic, unul dintre cei mai mari clienţi ai Salrom.

"Rezultatele financiare ale companiei arată că am reuşit să ne recăpătăm poziţia pe o piaţă extrem de competitivă pentru a contrabalansa efec­tele adverse pe care criza economică le-a avut asupra industriei chimice, principalul beneficiar al producţiei noastre", a spus Gabriel Muraru, director ge­neral al Salrom, com­panie controlată de stat. În 2011, Societatea Naţională a Sării a extras peste 2,4 milioane tone de sare, cantitate record în ultimii cinci ani.

Societatea Naţională a Sării este activă şi pe segmentul turismului bal­near, iar anul trecut cinci galerii saline scoase din exploatare au fost modernizate şi deschise publicului. În 2011, peste un milion de persoane au vizitat salinele de la Ocnele Mari, Cacica, Praid, Slănic Prahova şi Târgu Ocna, potrivit sursei citate.

De altfel, turismul salin ar putea fi una dintre direcţiile prin care veniturile Salrom ar urma să crească şi anul acesta, alături de extinderea activităţii pe plan internaţional.

"Ne propunem ca pe viitor să continuăm politica de modernizare a exploatării sării şi câştigarea de noi pieţe externe, precum şi diversi­fi­carea activităţii (turism salin, depo­zitare/sto­care în golurile miniere), în con­for­mitate cu actualele con­diţii economice din Ro­mânia şi de pe plan inter­na­ţional", a mai spus Muraru. Oficialii producă­to­rului nu au făcut însă precizări în legătură cu cifra de afaceri bugetată pentru acest an.

Gabriel Muraru, ac­tualul director, a preluat funcţia în luna iulie 2010. Muraru a fost consilier personal al primarului din Piatra-Neamţ, are studii în istorie şi este patron al unor afaceri precum Alb şi Negru, Dinasty şi Agnes Toma specializate în re­tailul vestimentar. Salrom operează în România şapte exploatări la Slănic Prahova, Ocna Mureş, Praid, Ocna Dej, Râmnicu Vâlcea, Târgu-Ocna şi Cacica. Producătorul deţine şi depozite în Bucureşti, Craiova, Timişoara, Bacău, Dej.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO