Companii

Secuiana: 500 de angajati pleaca din cauza euro

22.03.2005, 00:00 43



Aproape 500 de angajati din cei 1.400 ai Secuiana din municipiul Targu Secuiesc vor fi disponibilizati, din 1 mai, din cauza fluctuatiei euro-leu, a anuntat conducerea fabricii.



Directorul fabricii Secuiana, Dobra Laszlo, a anuntat ca 480 de angajati vor fi disponibilizati, in conditiile in care marja medie de profit realizata nu este in masura sa acopere deprecierea de peste 11 procente a cursului euro-leu, exporturile fiind realizate, in masura determinanta, catre piata vest-europeana.



Acest fapt a dus la o scadere cu 12-15% a veniturilor brute, in conditiile in care cheltuielile societatii nu au putut fi diminuate, conform sursei citate. Potrivit lui Dobra, contractele cu firmele straine asupra preturilor si capacitatilor de productie sunt valabile pana la sfarsitul lunii martie, iar mentinerea preturilor stabilite in conditiile actuale a dus la pierderi mari in ultimele trei luni.



Din acest motiv, conducerea societatii a decis sa nu mai innoiasca aceste contracte cu partenerii straini, care nu au acceptat majorarea preturilor si sa caute noi clienti.



"Pe baza comenzilor pe care le avem, societatea este obligata sa treaca la o productie intr-un singur schimb si sa disponibilizeze de la 1 mai 480 de angajati", se arata in comunicat.



Secuiana a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 7,2 milioane de euro din care ponderea exportului a fost de 96,3 %.



Secuiana a fost infiintata in 1968, iar in 1992 a fost privatizata prin MEBO. Secuiana mai este actionar si in alte trei societati.



In anul 1994 s-a infiintat Seconf  cu 550 de angajati, cu o productie de 2.500 de bucati de pantaloni pe zi, societate in care Secuiana detine 74,5% din capitalul social.



Actionarii sunt managementul si angajatii societatii, capitalul fiind integral romanesc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels