• Leu / EUR4.7260
  • Leu / GBP5.3065
  • Leu / USD4.2193
Companii

Şeful Petrom: În absenţa unui cumpărător pentru Arpechim, probabil vom desfiinţa rafinăria

Şeful Petrom: În absenţa unui cumpărător pentru Arpechim, probabil vom desfiinţa rafinăria

Autor: Andrei Mazurchievici

18 feb 2016 1367

"Toate argumentele pentru care am închis Arpechim rămân valabile. E vorba de o rafinărie foarte mică, care din punct de vedere al părţii economico-operaţionale nu are justificare. Cert este că la nivel european ne aşteptăm la închideri în continuare de rafinării, tocmai pentru că este o supraofertă în întreaga Europă, deci şi la noi. Nu uitaţi că România are în continuare capacităţi operaţionale de peste 18 milioane de tone, în contextul în care nevoia pe piaţă este de circa nouă milioane de tone de produse", a spus Gheorghe.

Mariana Gheorghe a afirmat că în cazul în care ar dori să redeschidă Arpechim, OMV Petrom ar trebui să investească mai multe sute de milioane de euro.

"Orice repornire, chiar dacă acest context ar fi schimbat, ar însemna sute de milioane de euro, atât din punct de vedere al reautorizării unei astfel de rafinărie, cât şi de investiţiile pe care trebuie să le faci ca să faci o activitate profitabilă. Nu avem niciun fel de intenţie să repornim Arpechim-ul. Suntem în proces de a separa autorizarea fiscală pentru zona de depozite. Aşa cum am anunţat, o parte din această rafinărie se va folosi pentru depozitele de carburanţi şi ţiţei", a completat Gheorghe.

Ea a precizat că la ora actuală niciun cumpărător nu s-a arătat interesat de rafinărie.

"În absenţa unui cumpărător pentru Arpechim, după rezolvarea problemei cu depozitele, probabil că vom merge pentru desfiinţare, dacă nu avem altă soluţie", a subliniat Mariana Gheorghe.

OMV Petrom a înregistrat anul trecut primul rezultat negativ de la privatizarea din 2004, o pierdere de 690 de milioane de lei (155 milioane euro), comparativ cu un profit de 2,1 miliarde de lei în anul 2014, iar conducerea companiei de petrol şi gaze, controlată de grupul austriac OMV, şi-a anunţat intenţia de a a nu propune distribuirea de dividende către acţionari, printre care se numără şi statul român, cu o deţinere de peste 20%.

Rezultatul de anul trecut a fost influenţat puternic de o pierdere semnificativă înregistrată în trimestrul al patrulea, când compania a contabilizat un cost de 1,9 miliarde de lei din ajustări de depreciere a activelor din producţie, determinată de scăderea preţului petrolului, se arată într-un raport transmis de OMV Petrom Bursei de Valori Bucureşti.

Principalele valute BNR - marţi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7260
Diferență: 0,0233
Ieri: 4.7249
Azi: 4.2193
Diferență: -0,1136
Ieri: 4.2241
Azi: 5.3065
Diferență: 0,2645
Ieri: 5.2925
Azi: 4.2262
Diferență: 0,0947
Ieri: 4.2222