Companii

Severnav si-a redus pierderile si spera la profit la sfarsitul anului

18.10.2005, 19:06 17

Santierul naval Severnav Drobeta-Turnu Severin a realizat in primele noua luni o cifra de afaceri de 45,57 de milioane de lei (12,6 milioane de euro), in scadere cu 41,35% fata de aceeasi perioada a anului trecut.

In primele noua luni compania si-a redus pierderile, acestea coborand pana la 265.000 de lei (73.200 de euro) dupa ce in aceeasi perioada a anului trecut Severnav inregistrase un rezultat negativ de aproape 5,4 milioane de lei (1,32 milioane de euro).

"Cifra de afaceri depinde mult de o serie de detalii din contracte. Daca nava este completa si echipamentele sunt incluse in pret, cifra de afaceri va fi mai mare. Daca echipamentele sunt aduse de beneficiar, va rezulta o scadere a cifrei de afaceri, ceea ce s-a intamplat si in acest an. Un alt factor cu influenta semnificativa asupra cifrei de afaceri il reprezinta ciclul lung de fabricatie al unei nave. Astfel, in acest an vom avea un nivel mare al productiei neterminate, iar in 2006 cifra de afaceri va creste semnificativ. De exemplu, in 2005 am inceput productia la o nava de 19 milioane de euro, care va influenta rezultatele anului viitor. Pana la sfarsitul anului vom finaliza aproximativ 80% din aceasta", a explicat Stelian Stancioiu, directorul general al Severnav.

Un alt factor care a influentat negativ cifra de afaceri a fost aprecierea leului in raport cu moneda unica europeana. "La acelasi volum al productiei, cifra de afaceri in lei a scazut cu aproximativ 20%", a adaugat Stancioiu.

Reducerea pierderilor s-a datorat in mare parte rezultatului pozitiv, in valoare de peste 3,16 milioane de lei (873.000 de euro), obtinut de Severnav din activitatea financiara. "Ne-am luat masuri de protectie impotriva fluctuatiilor de pe piata valutara. Aprecierea leului fata de euro ne-a diminuat profitul din exploatare, dar ne-a permis obtinearea unui rezultat financiar pozitiv", a spus Stancioiu. In urma activitatii de exploatare Severnav a inregistrat in primele noua luni o pierdere de 1,8 milioane de lei (497.000 de euro), de trei ori mai mare decat in aceeasi perioada a anului trecut. El a mai spus insa ca santierul naval merge pe profit incepand din luna mai.

"Anul 2005 va fi unul profitabil pentru Severnav. La final vom fi pe plus, insa estimari realiste vom putea face peste aproximativ doua saptamani, cand vom stabili detaliile unor contracte importante", a concluzionat Stancioiu.

Santierul naval Severnav este listat la Categoria I a Bursei Electronice Rasdaq, ultimul pret de tranzactionare fiind de 4,5 lei/actiune. La acest pret capitalizarea bursiera a societatii este de 6,3 milioane de euro.

stelian.vezentan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO