Companii

Shopping intens in decembrie: Romanii lasa 600 mil. euro in supermarketuri, dar varful de anul trecut ramane greu de atins

Shopping intens in decembrie: Romanii lasa 600 mil. euro in supermarketuri, dar varful de anul trecut ramane greu de atins

Daca in anii trecuti reprezentantii marilor magazine „se laudau” cu cresteri de vanzari de doua cifre in decembrie, anul acesta nimeni nu mai vorbeste despre vanzari

22.12.2009, 23:45 31

Sarbatorile de Paste si Craciun aduc vanzari record inmagazinele cu suprafete mari si cozi la casele de marcat pentru catraficul de clienti creste cu pana la 50% fata de noiembrie,potrivit datelor de la jucatorii din piata.
Anul trecut retelele de supermarketuri si hipermarketuri (inclusivdiscounterele) au avut vanzari cumulate de aproape 6 miliarde deeuro, potrivit datelor de la Ministerul de Finante, adica o medielunara de 450-500 mil. euro.
Luand in calcul estimarile retelelor privind rata de crestere avanzarilor inregistrata de Paste si de Craciun, de 30-35%,vanzarile in luna decembrie pot fi estimate la 600-650 mil.euro.
In acest an au fost deschise 13 hipermarketuri pe piata si inchisealte trei, insa tinand cont de contractia consumului este deasteptat ca segmentul de profil sa fie in stagnare la nivelul din2008.
Pregatirea mesei de sarbatori si a cadourilor de Craciun ar puteaaduce astfel incasari suplimentare de 100-200 mil. euro retelelorde supermarketuri si supermarketuri in ultima luna din 2009.
"In general in decembrie numarul de clienti in hipermarketurileCarrefour creste cu aproximativ 50% fata de o luna normala din an",afirma Andreea Mihai, directorul de marketing al CarrefourRomania.
In medie, cresterea traficului de clienti in hipermarketuri indecembrie se situeaza in jurul a 30-35%, conform datelor dinpiata.
In Capitala, un hipermarket de peste 10.000-15.000 de metri patratiatrage pana la 150.000 de clienti saptamanal in luna cadourilor,insa reprezentantii magazinelor nu doresc sa ofere date privindvaloarea vanzarilor din aceasta luna. Anul acesta retailerii nu maivorbesc insa de cresteri de vanzari sau trafic de clienti, astfelincat varful din decembrie 2008 ar putea ramane neatins in2009.
"Prin prelungirea programului magazinelor, gama de produse siofertele speciale din aceasta perioada estimam sa avem un traficstabil in magazine fata de 2008 in aceeasi perioada", a precizatAndreea Mihai, fara a da mai multe detalii.
In prezent, pe piata romaneasca retelele de supermarketuri sihipermarketuri opereaza in total aproape 500 de magazine, cumulando suprafata de vanzare de aproximativ un milion de metripatrati.
Cele mai multe locatii sunt detinute de discountere, aceste reteleoperand in acest moment circa 300 de unitati de 1.000 de metripatrati fiecare, insa ca suprafata de vanzare hipermarketurile suntpe primul loc in comertul modern. "Ca si vanzari, pe primele locurise pozitioneaza citricele, carnea de porc, alimentele de baza,faina, uleiul, mirodeniile si alte produse care stau la bazapreparatelor traditionale pentru masa de Craciun. Nelipsite dincosurile cumparatorilor sunt si dulciurile, jucariile sidecoratiunile specifice de sezon", a precizat Adriana Pita,directorul de comunicare al Real Hypermarket Romania.
La randul sau, directorul de marketing al Carrefour Romania amentionat ca anul trecut cele mai vandute produse in reteaua dehipermarketuri a companiei, in decembrie, au fost bananele, pulpade porc fara os si sucurile. Clasamentul realizat in functie devanzarile in volum cuprinde bananele, sucurile si zaharul, conformaceleiasi surse.

Bugete mai mici
Un studiu realizat recent de compania de cercetare de piata MednetMarketing Research arata ca circa jumatate din consumatori si-auredus anul acesta bugetul alocat cumparaturilor de sarbatori. Ceamai mare parte a acestuia, 556 de lei, se duce pe achizitia dealimente, in timp ce cadourile au alocata, in medie, o suma de 527de lei.

Cele mai mari doua centre comerciale au atras 500.000 devizitatori in weekend

Centrele comerciale au organizat pe final de an evenimentespeciale, au prelungit programul de shopping, au acordat voucheresau au negociat cu retailerii reduceri masive in incercarea de aatrage mai multi cumparatori si de a scapa de stocurile dinmagazine.
Astfel, in functie de locatia mallurilor, traficul a crescut intre50% si 100% fata de o perioada obisnuita, dupa cum spunreprezentantii centrelor comerciale.
"Prelungirea programului a atras in ultimul weekend inainte deCraciun un numar record de vizitatori, mai ales ca magazinele auavut promotii, oferte si reduceri. Vineri, sambata si duminica auintrat in Baneasa Shopping City peste 230.000 de oameni", adeclarat Ali Ergun Ergen, CEO al Baneasa Developments, companiacare administreaza partea comerciala a proiectului Baneasa dinCapitala, detinut de omul de afaceri Gabriel Popoviciu.
Pe baza datelor oferite de reprezentantii mallului rezulta ca mediazilnica a depasit 76.000 de persoane. Reprezentantii companiei auanuntat anterior ca in cel
de-al doilea an de functionare traficul total al centruluicomercial se va ridica la 10 milioane de persoane, ceea ce inseamnao medie zilnica de aproape 28.000 de oameni.
"A predominat shoppingul in aceasta perioada, insa si zona de fooda avut un procent crescut. Saptamana dinaintea Craciunului estecaracterizata de un apetit crescut pentru cumparaturi, vanzarileputandu-se dubla, mai ales in cazul unor produse precum jucarii,decoratiuni, cosmetice si parfumuri si incaltaminte", afirma ErgunErgen, care recunoaste ca si deschiderea pasajului Baneasa a fostun factor care a permis accesul mai rapid al clientilor in centrulcomercial.
Reprezentantii mallului Baneasa nu au furnizat insa informatiilegate de valoarea vanzarilor in aceasta perioada.
AFI Palace Cotroceni, cel mai nou mall deschis in Romania, lainceputul lunii noiembrie, a fost "plin", dupa cum spune un client."La patinoar nu aveai loc, la KFC era bataie, parca se dadea cevagratis, in magazine erau oameni care cautau cadouri, dar nu seformau cozi impresionante", povesteste Roxana, care a mers duminicain AFI Cotroceni pentru a cumpara doua bilete la film. "Nu am maigasit nici la sala IMAX, nici la 3D. Toate biletele erau dejavandute", continua Roxana.
"Am avut in medie acelasi trafic ca si in weekendurile trecute,faptul ca programul este prelungit pana la miezul noptiiinfluenteaza foarte mult numarul de vizitatori", spune IsraelVizel, directorul mall-ului AFI Palace Cotroceni. Media zilnica avizitatorilor anuntata de companie este de 50.000 de persoane,primul weekend de la deschidere aducand peste 70.000 de oameni infiecare zi. (Cristina Stoian)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels