Companii

SIF-urile au realizat trei sferturi din buget in jumatate de an

21.07.2003, 00:00 11

Valoarea tranzactiilor cu actiunile societatilor de investitii financiare a inregistrat in ultimele sedinte de tranzactionare ale Bursei de Valori Bucuresti o tendinta de crestere, dupa ce SIF-utrile au inceput sa dea publicitatii rezultatele financiare pe primele sase luni.
Cu toate ca datele financiare ale celor cinci SIF-uri indica ca fiecare din acestea a reusit in prima jumatate a anului sa realizeze cel putin trei sferturi din profitul programat pentru acest 2003, cotatiile actiunilor SIF nu au reactionat.
Cele mai bune rezultate raportate la bugetul pentru acest an sunt cele ale SIF Transilvania. Profitul acesteia in prima jumatate a anului, de 267 miliarde de lei reprezinta 96% din profitul pe care societatea il estima pentru acest an. E drept, ca estimarile de la inceputul anului erau cele mai pesimiste dintre cele ale SIF-urilor: un profit de 280 miliarde de lei.
In privinta traportului dintre profit si bugetul de venituri si cheltuieli, locul doi este ocupat de SIF Moldova, cu 88%, iar celelalte SIF-uri au realizat bugetul pe acest an in prioportie de aproximativ 77%.
Tot SIF Transilvania a fost cea care a inregistrat luna trecuta cea mai mare crestere a activului pe actiune, 7%. Valoarea acestuia era la finalul lunii trecute 12.188 lei/actiune, aproape dublu fata de cea mai mica valoare inregistrata de SIF-uri, 6.244 de lei in cazul SIF Muntenia.
Profitut total al celor cinci societati de investitii financiare insumeaza dupa primele sase luni 1,268 miliarde de lei (38 milioane de dolari). Cea mai mare parte a acestuia s-a datorat dividendelor incasate de la banci. Numai actiunile detinute la BCR si BRD le-au adus celor cinci SIF-uri venituri de 24 milioane de dolari.
Cum SIF-urile au incasat deja cea mai mare parte a dividendelor, in special cele de la banci, pana la finalul anului principalele lor surse de venit vor fi dobanzile de la putinele plasamente monetare si din vanzarea pachetelor de actiuni detinute in portofoliu. In primele sase luni ale anului cele mai importante vanzari au fost cele ale pachetelor de actiuni detinute de SIF Muntenia la Romcim si Demir Romlease si de SIF Banat-Crisana la West Bank.
Datorita acestor trasnzactii SIF Muntenia a inregistrat pe primele sase luni cel mai mare profit dintre SIF-uri: 275 miliarde de lei. Efectul s-a resimtit si asupra cotatiei acesteia. Actiunile SIF Muntenia evoluau la inceputul anului la un pret similar cu cel al SIF Moldova si SIF Oltenia. Saptamana trecuta, de exemplu actiunile SIF Muntenia se tranzactionau la 2.850 lei/actiune, iar pretul actiunilor  SIF Moldova si SIF Oltenia a oscilat in jurul valorii de 2.500 lei/actiune.
Cea mai mare tranzactie care se prefigureaza pentru a doua jumatate a anului este vanzarea de catre SIF Moldova a actiunilor Sidex. Societatea de investitii fonanciare a contestat pretul oferit de indienii de la LNM Holdings in cadrul ofertei de obligatorii de preluare, 9.890 lei/actiune. Analistii apreciza ca indienii ar putea creste pretul ofertei pana la 13.000 lei/actiune. Chiar si asa societatea ar inregistra pierderi importante daca ar vinde pachetul. Actiunile sunt inregistrate in patrimoniul sau la valoarea nominala de 25.000 de lei. Cum actiunile Sidex nu au depasit in ultimul an 8.500 lei/actiune, vanzarea ar insemna insa o crestere importanta a valorii activului societatii.
In ciuda rezultatelor bune, in ultimele patru saptamani de tranzactionare tendinta actiunilor SIF pe piata a fost una usor descendenta. Actiunile acestora au pierdut in medie in aceasta perioada 4,5% din pretul de piata, evolutie influentata si de scaderea activitii bursiere pe timpul verii.
Brokerii spun insa ca tendinta s-ar putea inversa in perioada urmatoare. “Rezultatele financiare ale SIF-urilor sunt conforme cu asteptarile. Nu se poate spune insa acelasi lucru si despre evolutia actiunilor la Bursa. Rezultatele financiare raportate la pretul de piata indica faptul ca SIF-urile incep din nou sa fie subevaluate, mai ales daca luam in calcul si faptul ca dobanzile vor continua sa scada,” apreciaza Radu Hanga, vicepresedintele BT Securities.
Raportul dintre profitul pe actiune al SIF-urilor pe primele sase luni si pretul de piata al actiunilor este cuprins intre 12% si 19%, castig adus in prezent de depozitele bancare pe un an intreg. Profiturile SIF-urilor nu vor creste insa in acelasi timp si in semestrul al doilea, datorita faptului ca acestea au incasat marea majoritate a dividendelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO