Companii

Silvarom, afaceri mai mici din mobilă

Silvarom, afaceri mai mici din mobilă
03.08.2010, 23:02 98

Producătorul de mobilier Silvarom, unul dintre principaliijucători din industria de profil, estimează pentru acest an o cifrăde afaceri de 21,5 mil. lei (5,1 mil. euro), în scădere cu 20%comparativ cu nivelul înregistrat anul trecut.

"Factorii care influenţează vânzările sunt măsurile dure luatede Guvern privind scăderea veniturilor, blocarea unor sumedestinate achiziţionării de mobilier, dar şi perioada de vară încare vânzările de obicei scad", a spus Ioan Mărginean, directoruleconomic al companiei.

În pofida bugetării pesimiste, managerul Silvarom speră ca adoua jumătate a anului să fie mai bună pentru industria de profil,iar un prim reviriment al companiei este de aşteptat dupăparticiparea la Târgul de mobilă de la Romexpo din septembrie.

În prima jumătate a anului, producătorul a avut pierderi de 1,8mil. lei (0,4 mil. euro), după ce în 2009 firma a avut un profitbrut de peste 1 mil. lei (0,2 mil. euro). La sfârşitul lunii iunie,Silvarom avea 330 de angajaţi comparativ cu 404 oameni în 2008.

Contextul economic a fost dificil pentru jucători în ultimiiani, prăbuşirea din imobiliare fiind imediat resimţită şi decompaniile din această industrie. Toţi marii jucători au terminatpe scădere în 2009, iar majoritatea au avut şi marjele de profitafectate.

În ultimii ani, companiile au încercat să-şi reducă livrărilecătre export şi să se concentreze pe piaţa internă, dar acumtrendul pare că s-a inversat. Şi pentru 2010 prognozele sunt descădere, iar majoritatea executivilor sunt pesimişti în ceea cepriveşte evoluţia afacerilor şi contextul economic general.

Anul trecut retailul local de mobilă a fost de aproximativ 0,9mld. euro. La nivel mondial piaţa de mobilă a scăzut cu 20%.

Cu toate acestea, omul de afaceri Cătălin Chelu, care deţinepachetul majoritar de acţiuni al producătorului Alprom, spunearecent că de la începutul anului vânzările medii lunare alecompaniei sale au crescut uşor, revirimentul făcându-se pe seamaexportului.

În industria mobilei, principalii jucători sunt Mobexpert, IKEA,Elvila, Italsofa, Sortilemn, Casa Rusu, Neoset, Silvarom,Alprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO