Companii

Spumantele Bucium, vanzari de 5 milioane de euro

28.03.2005, 00:00 19


Producatorul de vinuri spumante si linistite Agroindustriala Bucium asteapta pentru acest an vanzari de peste 5 milioane de euro in crestere cu 25% fata de anul trecut, cand si-a relansat pe piata vinurile spumante in urma unei campanii publicitare.


"Dupa campania publicitara, vanzarile au mers mai bine, dar nu cum ne-am fi asteptat. Deocamdata, suntem prezenti doar in Moldova si dupa ce vom pune la punct distributia in aceasta parte a tarii ne vom extinde si in celelalte regiuni", spune Daniel Panaite, presedintele si actionarul majoritar al Agroindustriala Bucium.


Panaite este un investitor relativ recent in industria spumantelor, el achizitionand in urma cu doi ani acest producator de vinuri.


"Afacerea cu vinuri este frumoasa, dar greoaie. Ai nevoie de un volum urias de munca incepand de la plantarea vitei de vie si pana cand intra vinul in crama", sustine Panaite.


Compania administreaza o suprafata de vita de vie de 650 de hectare, in plus achizitionand struguri si de la fermierii din zona.


Panaite spune ca, in acest an, va mai achizitiona suprafete de pamant, Agroindustriala Bucium produce si vinuri linistite: Muscat Ottonel, Traminer sau Aligotte.


"Pe aceasta piata se remarca in ultimul timp o tendinta catre vinurile de masa care sunt mai ieftine decat cele de soi", sustine Panaite.


El mai are afaceri in constructii si comertul cu automobile, la nivelul intregului sau grup realizand o cifra de afaceri anuala de circa 7 milioane de euro.


Piata spumantelor si spumoaselor are o valoare anuala de circa 10 milioane de euro, fiind destul de mica in comparatie cu tarile din regiune. In ciuda acestui lucru, piata a avut in ultimul an un ritm alert al achizitiilor. Tonul pe piata a fost dat de gigantul german Henkell&Soehlein, care a achizitionat pentru 11,2 milioane de dolari liderul pietei autohtone - Asteste Production, producatorul spumantului Angelli - de la un grup de investitori.


Pasul urmator a fost facut de Schloss&Wachenheim din Germania, actionarul majoritar al unui alt producator de vinuri, Karom Drinks, care a preluat pentru aproape un milion de euro pachetul de control al unui alt producator de traditie pe piata romaneasca: Zarea Bucuresti.


In urma unor tranzactii succesive, germanii au ajuns sa detina pachetul majoritar la Zarea Bucuresti.


Ultima tranzactie a avut in prim-plan un producator local din industria bauturilor spirtoase - Indagrara Arad - care a cumparat Spumante Silvania, pentru peste jumatate de milion de euro.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO