Companii

Stefan Gheorghiu, Tegron Consulting: Situatia din imobiliare este frustranta pentru investitori

08.10.2008, 19:12 221

Piata imobiliara se afla de la inceputul anului intr-un blocaj din cauza declaratiilor negative facute de persoane cu influenta in mediul de business si de agentiile imobiliare, care au profitat de contextul nefavorabil al crizei internationale, potrivit lui Stefan Gheorghiu, fostul country manager al dezvoltatorului american Polimeni si al biroului local al fondului de investitii austriac Europolis.

"Este frustrant ceea ce s-a intamplat pe piata imobiliara de la inceputul anului. Au fost foarte multe declaratii negative care au influentat investitorii de pe piata imobiliara, cum a fost cea facuta de Dinu Patriciu de la inceputul anului, cat si de alte persoane cu influenta din Romania", afirma Gheorghiu, actionarul companiei de consultanta si dezvoltare imobiliara Tegron Consulting.
In plus, agentiile imobiliare isi urmaresc propriul interes si nu exista o colaborare intre ele asa cum se intampla in tarile din Vest pentru a scoate un raport combinat, care sa cuprinda date corecte. Fiecare raport prezentat de o agentie imobiliara din Romania are date diferite despre piata.
"Din pacate pe piata locala sunt prezenti foarte putini experti imobiliari care sa aiba cunostinte puternice despre finante, legislatie, arta negocierii, cursuri de real estate si cel putin doua limbi straine cunoscute si care sa trateze aceasta meserie ca pe o profesie adevarata si nu ca pe ceva speculativ", explica Gheorghiu, care a lucrat timp de sapte ani la Colliers Romania, unde a fost senior broker si corporate services director, iar ulterior a fost senior broker pentru Colliers in Mexic.
Odata cu asezarea pietei, multe agentii imobiliare vor da faliment, chiar si dintre cele mari, si vor pierde angajati, pentru ca acestia nu vor mai performa ca inainte. "Sunt multi tineri angajati in consultanta care credeau ca se vinde orice, fara a depune niciun efort, fara a invata. Nu aveau o strategie, nu stiau sa faca o analiza financiara sau sa negocieze un contract, ci doar au profitat de conjunctura favorabila a pietei", spune managerul Tegron Consulting. Anul trecut agentiile imobiliare previzionau un trend crescator al pietei, iar acum aceleasi agentii estimeaza scaderi ale pietei.
"Indiferent de preturile care vor fi inregistrate pe piata imobiliara, tranzactii se vor mai face. Romanii vor cauta in continuare sa se mute intr-o noua locuinta, insa nu o vor face cu aceeasi intensitate ca in trecut, deoarece nu mai accepta produse de o calitate indoielnica si nu mai accepta sa fie targetul speculantilor din piata imobiliara. Acest lucru insa se va schimba cand piata se va stabiliza", considera Gheorghiu. Chiar daca au crescut restrictiile la credite, cresterea salariilor pe termen lung va fi cea care va conduce la mentinerea tranzactiilor imobiliare.
Tegron Consulting, compania detinuta de Gheorghiu impreuna cu omul de afaceri Mircea Stoian (director asociat al companiei de constructii Interio Contractor), se implica doar in proiecte imobiliare cu o valoare de investitie de peste 5 milioane de euro, strategia companiei fiind ca in maximum doi ani sa dezvolte proiecte imobiliare cap-coada.
"Suntem implicati in procesul de dezvoltare a unui proiect de retail cu o valoare de investitie de circa 80 de milioane de euro, precum si in realizarea proiectului de fezabilitate pentru realizarea unei fabrici, in care se vor investi 25 de milioane de euro. Planul nostru pe termen mediu este sa ne dublam anual veniturile, care vor ajunge anul acesta la 500.000 de euro", spune Gheorghiu.
Potrivit lui, multi investitori au fost prinsi de reglarea pietei imobiliare cu banii investiti in diverse proprietati. Speculantii luau bani de la banci, chiar daca erau dobanzi mari, pentru ca reuseau sa acopere costurile prin profiturile uriase pe care le obtineau.
"In momentul in care vor vinde terenurile cumparate pentru speculatii, sunt sanse sa nu mai obtina nici macar pretul la care au fost achizitionate. Proprietatile au fost supraevaluate de expertii din piata, dar si de banci, insa acestea nu vor fi foarte afectate pentru ca si-au luat masuri de protectie aditionale", spune Gheorghiu.
Profiturile dezvoltatorilor vor scadea pentru ca vor fi nevoiti sa investeasca in cresterea calitatii constructiei, care de cele mai multe ori a fost mult sub nivelul de pret solicitat. Cine va mai obtine un profit de 15-17% la equity va trebui sa fie foarte multumit.
Un alt factor care a condus la blocajul de pe piata rezidentiala a fost decizia BNR de a impune restrictii severe creditului ipotecar. "BNR poarta o mare parte din vina blocajului de pe piata rezidentiala, prin faptul ca a impus bancilor niste conditii drastice prin care creditul ipotecar a devenit practic imposibil de accesat. BNR trebuie sa faca o distinctie clara intre restrictiile impuse la creditul cu buletinul si la cel ipotecar, care este esential pentru dezvoltarea pietei rezidentiale", conchide Gheorghiu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24