Companii

Studiu: 73% dintre restaurantele din România se confruntă cu risipa alimentară. În HoReCa, cel mai mult se aruncă fructe, legume şi carne

Edenred şi HORA au dezvoltat ghidul „Redu risipa alimentară în 10 paşi“, care include soluţii practice pentru reducerea risipei alimentare de-a lungul fluxului operaţional.

Edenred şi HORA au dezvoltat ghidul „Redu risipa alimentară în 10 paşi“, care include soluţii practice pentru reducerea risipei alimentare de-a lungul fluxului operaţional.

Autor: Alexandra Matei

27.09.2022, 09:00 146

♦ 70% din risipa alimentară este asociată ingredientelor din categoriile fructe, legume şi carne, iar 30% este reprezentată de mâncăruri preparate ♦ Jumătate dintre alimentele care sunt pe cale să expire sunt aruncate la gunoi ♦ Peste jumătate din restaurantele din România au implementat măsuri de combatere a risipei alimentare.

În industria HoReCa, problema risipei alimentare se simte din ce în ce mai puternic. În prezent, 73% dintre restaurantele din România se confruntă cu risipa alimentară, iar în topul celor mai aruncate alimente se află fructele, legumele şi carnea (70%), arată un studiu realizat de Edenred România, în parteneriat cu Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) şi Mastercard.

Din acelaşi studiu reiese, totodată, că jumătate dintre operatori aruncă zilnic între 1 şi 5% din mâncarea produsă, iar 20% aruncă între 5-15%. În topul celor mai aruncate produse se află, după materiile prime,  mâncărurile deja preparate (30%), iar pentru trei din zece operatori, risipa are loc exclusiv în bucătărie, în timp ce pentru ceilalţi şapte din zece, aceasta se produce în restaurant sau în ambele locuri.

„În contextul crizei actuale fără precedent, cu o inflaţie în continuă creştere şi o lume întreagă sub semnul impredictibilitatii, e mai important ca oricând să fim cumpătaţi. Desigur, nu e vorba doar de perspectiva economică, ci şi de cea ecologică. Risipa nu are sens oricum ai privi problema.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO