Companii

Sudorii, lăcătuşii şi strungarii, tot mai greu de găsit pe piaţa locală: „Calificările care nu mai există în România sunt cele mai căutate în rândul personalului asiatic“

Sudorii, lăcătuşii şi strungarii, tot mai greu de...

Autor: Mirabela Tiron

20.06.2023, 00:07 520

Găsirea personalului specializat, fie că este vorba de sudori, lăcătuşi, strungari, dulgheri, reprezintă princi­pala provocare cu care se confruntă companiile din industrie.

Meseriaşii sunt tot mai greu de găsit în condiţiile în care de pe băncile şcolilor profe­sionale ies tot mai puţini specialişti.

Companiile apelează la firmele de închiriere de angajaţi pentru a-şi acoperi deficitul de forţă de muncă sau îşi formează oamenii direct la locul de muncă prin şcoala proprie. „Astăzi la poartă nu mai bate nimeni, aproape nimeni. Trebuie să-i cauţi, să-i convingi, şi cel mai rău este că au dispărut şcolile profesionale sau chiar dacă n-au dispărut fizic sau există pe hârtie, practic nu produc mai nimic sau produc nişte imitaţii de strungari sau alte meserii“, a spus Ioan Simion, fondatorul Confind din Câmpina, furnizor de echipamente petroliere, în cadrul conferinţei ZF Rein­dustriali­zarea României.

Compania este activă pe piaţă de 32 de ani şi are 1.000 de angajaţi.

Antreprenorul spune că reuşeşte să găsească sudori, lăcătuşi, vopsitori pentru perioade cu vârf de activitate doar cu ajutorul firmele de închiriere de forţă de muncă, iar pentru alte specializări, precum operatori de maşini comandă numerică (CNC), a investit în formarea angajaţilor direct la locul de muncă.

„În cadrul uzinei avem toate categoriile de meserii, în ziua de astăzi  nu mai există strungar clasic pe piaţă, cei bătrâni au ieşit la pensie, iar în piaţă nu formează nimeni tineri strungari. Am renunţat la maşini clasice, am trecut pe maşini comandă numerică, care reclamă altă pregătire şi costă mai mult.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO