Companii

Szarvadi: Nu as fi vandut Domo anul acesta

09.07.2008, 16:49 31

Lorand Szarvadi, directorul general al Domo, spune ca varianta listarii grupului Technomarket Domo (TMD) si pe piata de capital bulgara a iesit din alternativele Equest din cauza problemelor tehnice, la Sofia nefiind listata inca nicio companie straina, in timp ce la Bucuresti exista precedentul BCR.
"In plus, nu cred ca bursa de la Bucuresti are o evolutie diferita de cea de la Londra", a adaugat Szarvadi.
Potrivit analizei TMD, piata din Sofia ar fi capabila sa atraga investitori, avand in vedere ca Technomarket detine in Bulgaria 44% din vanzarile de electronice si electrocasnice din Bulgaria, dar piata de capital nu este foarte avansata, iar volumul tranzactiilor se situeaza sub cel al BVB. "In Europa exista interes pentru segmentul nostru, chiar daca in prisma listarii exista doua exemple mai putin fericite. Flamingo si-a revenit insa acum. In schimb A&D Pharma a facut greseala ca s-a listat doar la Londra", a spus Szarvadi.
Pretul actiunilor A&D Pharma a scazut de la o valoare de tranzactionare de 15,5 euro/actiune la inceputul anului la 3 euro/actiune la finalul sedintei bursiere din 4 iulie.
Evolutia pietelor de capital din acest an l-a determinat pe directorul general si fondatorul Domo sa declare ca pretul unor tranzactii similare in piata ar putea fi influentat, mediul actual nefiind propice pentru vanzare.
"Daca nu as fi vandut Domo anul trecut, nu as fi facut-o acum. Sunt alte valori acum fata de anul trecut, cand am cedat participatia majoritara, iar toti analistii sunt de parere ca aceasta criza va dura cel putin doi ani", a spus Szarvadi. In plus, Szarvadi ia in considerare posibilitatea de a-si lichida portofoliul de investitor detinut la BVB, dupa ce a inregistrat pierderi de aproximativ 10% de la inceputul anului.
"Sunt in retragere chiar daca am pierderi de 10% la portofoliu cand Bursa a cazut cu 40%. Dupa ce am vandut catre Equest, am dorit o activitate bursiera, dar voi considera alte proiecte, mai ales ca si brokerii indeamna la precautie", a adaugat Szarvadi.
Szarvadi va continua sa conduca Domo Retail pentru cel putin inca un an, potrivit angajamentului luat fata de Equest la momentul preluarii, perioada in care urmareste consolidarea pozitiei pe plan local prin extinderea suprafetei comerciale la 80.000 de metri patrati.
Cifra de afaceri bugetata de Domo in 2008 a fost de 270 mil. euro, in conditiile in care piata a fost de peste 1,4 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO