Companii

Tamas Nagy, BERD: Vrem să investim anual 100 mil. euro în companii din România cumpărând o parte din capitalul lor

Tamas Nagy, director şi co-head private equity în cadrul BERD

Tamas Nagy, director şi co-head private equity în cadrul BERD

Autor: Cristina Roşca

10.06.2019, 07:35 502

Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare vrea să investească direct - prin echipa proprie de private equity - în medie 100 de milioane de euro pe an în România în anii ce vor urma.

„Focusul nostru e pe sectorul privat şi pe dezvoltarea acestuia, e mai uşor ca acţionar şi nu ca simplu finanţator“, spune Tamas Nagy, director şi co-head private equity în cadrul BERD.

În 2019 ar putea fi semnată o tranzacţie pe plan local după ce anul trecut BERD a intrat în acţionariatul First Bank, iar în 2017 a investit circa 100 mil. euro doar în România. În prezent, banca este acţionar în 12 companii din România, precum First Bank, Banca Transilvania, Romgaz, Digi, Electrica, Black Sea Oil & Gas, Profi, Agricover sau BVB.

„Mereu am vrut să investim în România. Este un angajament al BERD faţă de piaţa locală. Noi urmărim cererea, nu o creăm noi, deşi e adevărat că o putem stimula. Acum avem un om dedicat pieţei locale şi vrem să investim mai mult. Nu avem om dedicat fiecărei ţări, doar pe pieţele mari, de exemplu pe lângă România avem prezenţă în Polonia, Turcia sau Egipt.“ În prezent, în ţările în care investeşte, BERD are investiţii directe de circa 4 miliarde de euro în 190 de companii. Doar anul trecut au fost adăugate la portofoliu 30 de firme. „Am plasat 600 de milioane de euro. În România am investit în 2018 în First Bank.“ BERD este însă şi acţionar în fonduri de investiţii şi deci indirect în companii. În total banca a investit în circa 130 de fonduri, fiind unul dintre cei mai mari investitori instituţionali din lume.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO