Companii

Teba Industries renunta la 800 de angajati in fabrica de la Iasi

11.11.2008, 14:27 350

Actionarii olandezi ai grupului cu activitati in industria textila Teba Industries au decis disponibilizarea colectiva in trei etape a 800 de angajati care lucrau in fabrica de la Iasi, ca urmare a cresterii costurilor salariale si de productie, care au dus la pierderea de contracte si orientarea clientilor spre piete mai ieftine din Asia.

In prezent, la Iasi mai lucreaza 700 de angajati, fata de 1.100 cati erau la sfarsitul lunii aprilie. "Pana la sfarsitul anului, vor ramane la Iasi circa 300 de persoane, dat fiind ca in prezent 400 de angajati sunt in perioada de preaviz si au fost inclusi in etapele de disponibilizare. Fiecare salariat va primi un preaviz de 20 de zile lucratoare, un salariu compensatoriu si prima de vacanta pentru timpul efectiv lucrat pana la momentul disponibilizarii", spune Laura Madosa, general manager al Teba Industries. 
Fabrica de la Iasi producea atat materie prima - tesaturi din poliester si poliamida, tricotaje si produse finite - imbracaminte pentru copii de la 0 la 14 ani, aproximativ 98% din capacitatea de productie mergand la export.
Principala cauza a disponibilizarilor a fost cresterea costurilor de productie, datorata scumpirii utilitatilor si cresterilor salariale, probleme cu care se confrunta de mai multi ani majoritatea pro-ducatorilor din textile.
"Pe de alta parte, clientii nostri au gasit parteneri in tarile asiatice care le-au oferit preturi mult mai scazute decat noi, asa ca am pierdut si o parte destul de mare din productia preconizata a fi contractata", explica Madosa, care adauga ca si criza financiara s-a numarat printre cauze.
Pentru moment, conducerea Teba a sistat angajarile la Iasi, dar nu exclude reluarea acestora. "Pastram spatiile de productie din Iasi si nu ar fi exclus, daca se vor schimba conditiile de pe piata textilelor, sa ne reluam activitatea, dar cu siguranta nu la acelasi nivel. Totusi, in Iasi, vom dezvolta o activitate de logistica", apreciaza Madosa, care este de parere ca reorientarea spre pietele asiatice a clientilor implica intr-adevar costuri mai reduse, dar si termene de livrare extinse si o calitate scazuta a produselor.
Grupul cu afaceri de 40 mil. euro anul trecut, care este detinut de olandezii de la Teba Group NV, a renuntat la 4.300 de salariati in trei ani, ajungand la 1.700 de angajati in prezent in Romania si Republica Moldova, fata de 6.000 cati avea in 2005. In cele trei unitati de productie din Moldova lucreaza 1.000 de angajati, la Arad - 40, la Brad - 370, iar la Iasi vor ramane 300 de angajati. In unitatea de productie de la Brad nu sunt prevazute disponibilizari.
Teba a inchis la mijlocul acestui an fabrica pe care o avea in Arad, unde lucrau 900 de oameni, si a relocat activitatea la Iasi, din cauza accentuarii deficitului de personal in zona de vest a tarii si a cresterilor salariale.
"Relocarea de la Arad la Iasi s-a finalizat in luna iulie 2008. In afara de utilaje au fost mutate in Iasi si unele departamente care inainte erau la Arad. Din pacate, doar o mica parte dintre salariatii-cheie au decis sa se deplaseze la Iasi", spune Madosa.
Compania a purtat discutii pentru vanzarea terenului de aproximativ 4 hectare pe care se afla fabrica din Arad, unde urma sa fie dezvoltat un proiect imobiliar, dar pana in prezent nu a fost nimic finalizat.
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO