Companii

Tess Conex, 20 mil. euro din subansamble auto

24.04.2007, 14:42 85

Producatorul de subansamble si piese auto Tess Conex urmareste sa ajunga in acest an la afaceri de 19,5 milioane de euro, in crestere cu 5% comparativ cu nivelul de 18,5 milioane de euro inregistrat anul trecut.
In 2006 activitatea producatorului iesean a inregistrat un recul de 17% de la o cifra de afaceri de 22,5 milioane de euro in anul precedent. In acelasi interval profitul companiei a scazut cu circa 2 milioane de euro, de la 3, 54 milioane de euro la 1, 41 milioane de euro in 2006.
Tess Conex face parte din grupul de firme Conex Iasi cu capital integral romanesc. Grupul Conex, care reuneste opt companii din domeniul productiei, transportului si distributiei de echipamente, piese si subansamble pentru industria auto a avut la finele anului trecut o cifra de afaceri cumulata de peste 90 de milioane de euro, din care Tess Conex reprezinta 27,5%.
Portofoliul de produse Tess Conex variaza de la caroserii pentru autoturismele indigene si sisteme de evacuare pentru autoturismele romanesti si straine la repere pentru constructii industriale si utilaje industriale.
Reprezentantii companiei au declarat ca momentan Automobile Dacia desfasoara un proces de omologare pentru componente auto realizate de Tess Conex pentru modelul Logan. Compania a fabricat subansamble si pentru modelele Dacia Nova, 1300 si 1310.
Pentru 2007 compania a stabilit un buget de investitii de 2 milioane de euro destinat dezvoltarii si modernizarii capacitatilor de productie.
"Volumul investitiilor din 2006 a depasit 1,5 milioane de euro si s-au materializat in achizitii de productie performante si infrastructura. Trendul este ascendent si pentru 2007-2008, perioada in care patronatul va investi 2 milioane de euro in achizitionarea de tehnologii moderne de vopsitorie si debitare", a declarat Ruxandra Krisan, directorul de comunicare al grupului de firme Conex.
Portofoliul de clienti al producatorului de componente auto include retaileri si comercianti de profil de pe intregul teritoriu al tarii, carora li se adauga Automobile Dacia, CFR si clienti externi din Uniunea Europeana si din Orientul Mijlociu.
Furnizorii sunt localizati cu preponderenta in Romania, gradul de integrare al producatorului trecand de 50%. Principalii furnizori sunt Mittal Steel, Techno-Steel, Asam, Agmus si Mecanica Ceahlau.
Compania cu actionariat privat romanesc majoritar angajeaza in prezent 578 de persoane.
Un alt producator de componente auto cu capital integral autohton, Rombat Bistrita, singurul producator de acumulatori din tara si principalul furnizor de acest fel al Automobile Dacia, a inregistrat in 2006 o cifra de afaceri de aproape 31 de milioane de euro, in crestere cu aproximativ 20% fata de anul precedent.
Piata de componente auto este predominata de companii internationale care au intrat pe piata romaneasca in ultimii 10 ani cu preponderenta prin preluari sau prin investitii brownfield, precum producatorii de anvelope Michelin sau Continental.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO