Companii

Tipografia din Odorhei este "portavionul" Infopress

21.04.2008, 14:12 72

Grupul de tipografii Infopress, detinut de compania islandeza de investitii KVOS, tinteste intr-un interval de trei ani dublarea cifrei de afaceri, estimata la 110 milioane de euro in 2008. Cresterea este bazata de oficialii companiei pe dezvoltarea programata pentru principala fabrica, cea din Romania, la care se adauga noua achizitie din Bulgaria, compania locala Delta si investitia greenfield din Ungaria.
"Odorhei este 'portavionul' grupului, iar pentru a mai creste aici (in regiune si in capacitate de productie - n.red.) va mai trebui sa construim. Analizam si o intrare pe alte piete, vom merge in Rusia sau poate Ucraina, dar planurile noastre imediate presupun sa devenim lideri in Europa de Est", a declarat Birgir Jonsson, presedintele si CEO Infopress Group. Infopress, detinuta anterior de fondul de investitii Baring Private Equity Partners, in proportie de 80%, si de fondatorul Albert Andras, cu 20% din actiuni, a fost preluata in 2006 de catre fondul de investitii KVOS.
Acoperirea regiunii este realizata in prezent prin exporturile de la Odorheiul Secuiesc, in 10 piete straine, printre care Serbia, Croatia, Moldova sau Ungaria. Daca pentru primele tari volumul pietei nu a necesitat o fabrica noua, cererea putand fi acoperita din productia din Romania, in Ungaria a fost demarata o investitie greenfield pentru a obtine o cota de piata competitiva intr-o tara importanta atat din punct de vedere al consumului cat si a localizarii geografice.
"Din aceste trei puncte, la care se va adauga si o unitate noua in Bucuresti, vom putea aproviziona toata regiunea din care facem parte. Este principala noastra preocupare", spune Jonsson, schitand o harta pe care dispune fabricile companiei.
Pentru actiunea de consolidare si extindere Infopress a alocat un buget de 35 mil. euro, suma care include constructia fabricii din Ungaria, in valoare de 25 mil. euro, dar si ultimele echipamente introduse in procesele de productie din Odorhei si Bulgaria. In urma dublarii capacitatii de productie din Bulgaria, Infopress estimeaza pentru aceasta divizie afaceri de 20 de milioane de euro in 2008. La aceste investitii se mai adauga 25 de milioane de euro pentru o tipografie, de dimensiune mai mica, in Bucuresti, care va fi operationala in 2009 si care va angaja maxim 150 de oameni. La Odorheiul Secuiesc, unde a fost fondata Infopress, lucreaza 500 de oameni, in functie de proiectele de inserare de mostre existand colaborari cu o companie, care angajeaza alti 300 de oameni.
"Acum putem tipari chiar si 1 milion de cataloage, cum a cerut anul trecut Ikea. Dar nu suntem singuri", a completat Jonsson.
Infopress nu este insa singura in piata. Potentialul zonei, observat in urma cu doi ani de islandezi, este exploatat si de alti concurenti internationali care vin cu fabrici in Romania. Astfel nemtii de la EuroDruckService si italienii de la G. Canale, au anuntat constructia unei fabrici si respectiv dezvoltarea capacitatilor actuale. "Piata cataloagelor si de tiparire a publicatiilor, de circa 100 de milioane de euro, se va tripla in urmatorii 3-5 ani. In acelasi timp vor fi tot mai multi competitori. EDS este un jucator regional si va veni catre Est", a declarat Jonsson.
EDS, cu activitati in Austria, Germania, Ungaria, Polonia si Republica Ceha, va construi o tipografie la Brasov, care potrivit reprezentantilor companiei va fi data in folosinta in toamna acestui an, dar valoarea investitiei nu a fost anuntata. Compania mai detine in afara de Romania, Bulgaria si din acest an Ungaria, 4 centre de tiparire in Islanda , un o tipografie in Polonia si una in USA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO