Companii

Tipografia lui Nicolae Ratiu merge spre afaceri de sapte milioane de euro

30.06.2008, 14:04 113

RH Printing, tipografia infiintata in cursul anului trecut de omul de afaceri Nicolae Ratiu, estimeaza pentru anul in curs afaceri de 7 milioane de euro, dupa ce in 2007, cand a functionat incepand cu a doua jumatate a anului, a inregistrat venituri de 4 milioane de euro.
Tipografia a fost construita in urma unei investitii de 11 milioane de euro, circa patru milioane reprezentand costul terenului aferent constructiei, situata pe bulevardul Timisoara din Bucuresti.
Diferenta pana la 11 milioane de euro a fost destinata achizitiei echipamentelor importate din Japonia.
"Pentru 2008, rulajul va depasi 7 milioane de euro, circa doua treimi din afaceri fiind realizate in domeniul publicitar. Pe langa acestea tiparim si cataloage pentru retaileri mari", a declarat Calin Husar, partenerul de afaceri din Romania al lui Nicolae Ratiu. Tipografia are in prezent aproximativ 140 de angajati, circa jumatate fiind preluati de la tipografia infiintata la inceputul anilor 1990 de catre tatal lui Nicolae Ratiu, liderul taranist Ion Ratiu.
"Nucleul a provenit de la tipografia precedenta, si a fost transferat cand am finalizat constructia si am demarat productia. Odata cu mutarea am renuntat si la tiparirea de ziare", a declarat Husar.
Decizia de a renunta la tiparirea de ziare a fost luata cu aproximativ un an in urma, cand s-a ales specializarea in domeniului tiparului off set plan, dedicat productiei de materiale publicitare, fata de cel off set rotativ, necesar imprimarii ziarelor.
"Ziarele reprezinta o piata mai dificila unde investitiile mari se recupereaza mai greu", a completat Husar.
Reprezentantii companiei au anuntat ca urmaresc o viitoare extindere a tipografiei, care va avea loc peste aproximativ doi ani, prin largirea capacitatilor actuale.
Cel mai mare jucator din piata locala a tipografiilor este compania Infopress din Odorheiul Secuiesc, detinuta de fondul de investitii islandez Kvoss. Grupul Infopress, care include tipografia din Odorhei, tipografia Delta din Bulgaria si viitoarea tipografie din Ungaria, estimeaza pentru anul in curs afaceri de 110 milioane de euro, in crestere de la aproximativ 70 de milioane de euro in 2007.
Piata locala a tipografiilor a cunoscut in cursul acestui an alte trei investitii importante, compania EuroDruckService fiind prima care a anuntat constructia unei unitati in Brasov.
Au urmat italienii de la G. Canale care au decis consolidarea afacerilor de pe plan local printr-o investitie de 8 milioane de euro si companiile Hansaprint si Elanders, care au infiintat un joint-venture pentru a imprima cutiile in care vor fi ambalate telefoanele produse de Nokia la Cluj.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO