Companii

Tipografia Real: Volumul de tiparituri pe cap de locuitor este de 10 ori mai mic decat in UE

19.02.2007, 20:17 46

Tipografia Real, unul dintre principalii producatori de formulare financiar-contabile de pe piata autohtona, estimeaza ca in acest an afacerile companiei vor ajunge la 10 milioane de euro, in crestere cu mai mult de 60% fata de rezultatele raportate in 2006.
"La finalul anului trecut am demarat un program de investitii de un milion de euro care va fi finalizat in perioada imediat urmatoare. In urma modernizarilor si a cresterii gradului de personalizare a documentelor comandate de catre clienti am previzionat pentru acest an afaceri de 10 milioane de euro", a declarat Cristian Varban, directorul general al companiei.
In structura cifrei de afaceri partea de tiparituri comerciale (imprimarea formularelor financiar-contabile tipizate si tiparituri de carte), reprezinta circa 5 mil. euro, in timp ce restul revine din realizarea de tiparituri complexe.
Estimarile de crestere ale companiei sunt realizate intr-un mediu de afaceri care insa dupa 1 ianuarie a suferit modificari importante, dat fiind ca agentii economici nu mai sunt obligati sa foloseasca documente financiar contabile tipizate.
"Dupa 1 ianuarie a existat o perioada de neclaritate pentru agentii economici si pe moment in piata a fost un fenomen de reducere a vanzarilor. Noi estimam ca in 2007 volumul activitatilor pe piata de tiparituri fiscale standardizate va scadea cu 5-10%", sustine Varban.
Acest fenomen va avea loc datorita faptului ca tipografiile mici, " de garaj", vor prelua o mica parte din productia de formulare simple, ieftine si fara elemente de securitate integrate. Al doilea element care va influenta segmentul de tiparituri este scaderea volumului de comenzi din partea companiilor cu activitati relativ mici si predispuse la practici ilicite.
Acest segment de clienti insa nu reprezinta decat o mica parte a afacerilor, iar compania estimeaza ca principalii clienti, circa 10% din totalul de 100.000 de firme care au comandat pe parcursul anului trecut formulare financiar contabile tipizate, vor compensa o eventuala scadere de 5-10% a volumului de comenzi prin cresterea gradului de securizare si personalizare a documentelor necesare.
"Ne-am consultat si cu avocatii nostri si cu persoane specializate in domeniu, si la recomandarile primite am ajuns la concluzia ca din cauza permisivitatii noii legislatii, dar si a raspunderii ce o implica, majoritatea agentilor economici vor tinde catre documente personalizate si sigure", a spus Varban.
Noile reglementari aplicabile dupa 1 ianuarie nu au adus pentru producatorii de astfel de documente doar o preconizata scadere a activitatilor de productie, ci si o reducere a costurilor.
"Pe de o parte costul pentru hartia utilizata a scazut pentru ca se lucreaza pe hartie standard, dar a trebuit sa cream o linie de produse, pentru masa clientilor, cu multiple elemente de securitate, care au crescut costurile de productie. Per ansamblu costurile au scazut cu pana la 10 procente", a declarat Varban.
In ciuda faptului ca pentru sectorul tipariturilor de documente fiscale se estimeaza ca va scadea, pentru intreaga piata de tiparituri, in 2007 asteptarile indica o evolutie ascendenta.
"Sectorul in care activam va creste pentru ca volumul de tiparituri pe cap de locuitor este acum de 10 ori mai mic decat in Uniunea Europeana si pentru ca ne asteptam ca in Romania sa vina companii straine care vor cere materiale cu un grad de calitate superior", a adaugat Varban.
Tipografia Real face parte din grupul de firme Real, detinut de Cristian Varban si include inca cinci companii cu activitati in domeniul dezvoltarilor imobiliare, de soft, de management si amenajari interioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO