Companii

Tipografia Universul, de vanzare pentru 3 mil. dolari

Tipografia Universul, de vanzare pentru 3 mil. dolari
23.06.2003, 00:00 168

Tipografia Universul Bucuresti a fost scoasa la vanzare de actionarii sai majoritari, trei persoane fizice, printr-o oferta publica  in valoare de aproximativ 3 milioane de dolari la Bursa Electronica Rasdaq.
Pachetul de actiuni oferit la vanzare reprezinta 84,96% din capitalul social al companiei iar pretul cerut de actualii actionari este de 46.700 de lei/actiune.
Oferta de vanzare a inceput la sfarsitul saptamanii trecute, va dura doua luni iar modelul este de tipul "Totul sau nimic". Pretul ar putea creste daca oferta este suprasubscrisa.
Universul este o tipografie de ziare, fara a fi insa un jucator important pe piata. La jumatatea anului trecut, compania avea o cifra de afaceri de 13,34 miliarde lei (aproximativ 400.000 de dolari) si un profit net de 1,9 miliarde lei.
Miza achizitiei companiei nu este, insa, pozitia pe piata tipografiilor sau dotarea tehonlogica, ci terenul si cladirile de care dispune, afirma surse din piata. Universul are in proprietate terenuri de 4.000 de metri patrati in centrul Bucurestiului si cladiri cu o suprafata construita de 14.000 de metri patrati.
"Noi percepem vanzarea Universul mai mult ca pe o afacere imobiliara, decat pe una tipografica", a comentat managerul uneia din principalele companii tipografice din Romania.
Piata tipariturilor de reviste, ziare si carte este evaluata la 45 - 50 de milioane de dolari anual, cei mai importanti jucatori fiind Infopress, Imprimeriile Media Pro, Megapress, FED si Monitorul Oficial. Pita este foarte fragmentata, langa acesti cinci jucatori existand foarte multe tipografii mici, printre care si Universul.
La inceputul acestui an a fost scoasa la vanzare o alta companie tipografica din Romania, insa mult mai importanta din punct de vedere al cotei de piata - Megapress. Compania, al treilea jucator de pe piata tipografiilor, este detinuta de omul de afaceri Sorin Penes si fondul de investitii Societe Generale Romania Fund (SGRF). Megapress a fost scoasa la vanzare pentru ca investitia SGRF in companie a ajuns la maturitate. Procesul de gasire a cumparatorilor este in desfasurare in prezent.
Universul are un capital social de 2,5 miliarde lei, impartit in actiuni cu valoarea nominala de 1.000 de lei. Principalii actionari ai companiei sunt Ilie Neacsu - 35,34%, Alexandru Safta - 35,7% si Niculae Vasilache - 13,54%. Ultimul pret de tranzactionare al actiunilor Universul pe Rasdaq a fost de 7.600 de lei. laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO