Companii

Totul pleacă de la contractele cu „băieţii deştepţi“

Doru Lionăchescu, partener la Capital Partners, spune că cererea de intrare în insolvenţă trebuie transparentizată şi administratorii traşi la răspundere

Autor: Andrei Chirileasa, Roxana Pricop

20.06.2012, 00:05 1856

Oficial, cererea de intrare în insol­venţă a Hidroelectrica este motivată de situaţia financiară proastă în care se află compania, aceasta fiind în imposi­bilitatea de a-şi plăti unele datorii.

Această cerere de insolvenţă nu poate fi disociată însă de contractele cu "băieţii deştepţi" prin care Hidro­electrica a furnizat din 2003 încoace energie sub preţul pieţei unor firme de apartament, cu câţiva anga­ja­ţi, care nu au făcut decât să ia energia ieftină produsă în hidrocentralele ţării şi să o vândă mai departe la preţul pieţei, încasând astfel profituri uriaşe.

Aceste firme, precum Energy Holding, Alpiq, Luxten, sunt contro­late din umbră de personaje foarte puternice, care au conexiuni în toate sferele mediului politic, cum este Bogdan Buzăianu, finul lui Dan Ioan Popescu, fostul ministru al economiei din Guvernul Adrian Năstase, care a beneficiat de primul contract bilateral cu Hidroelectrica prin Energy Holding, contract care a fost prelungit apoi în 2010, în timpul guvernării Boc.

Ziarul Financiar a calculat că pierderile înregistrate de Hidro­elec­trica în ultimii zece ani din aceste contracte bilaterale se ridică la 1,5 mi­liarde de euro, care este diferenţa dintre cât ar fi putut încasa compania din vânzarea energiei la preţul pieţei şi cât a încasat din aceste contracte.

Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu s-a angajat la înce­putul acestui an să renegocieze contractele bilaterale ale Hidro­elec­trica, mai mult la presiunea FMI, dar nu a mai apucat. Şi noul Guvern USL condus de Victor Ponta a făcut din renegocierea acestor contracte o prio­ri­tate, dar negocierile au intrat în impas în urmă cu două săptămâni, după cum au recunoscut chiar oficialii Hidroelectrica, din cauză că bene­fi­ciarii contractelor nu sunt de acord cu noile clauze, care prevăd alte formule de preţ şi reducerea perioadelor aces­tor contracte. Astfel, este posibil ca decidenţii din Guvern să fi văzut intra­rea companiei în insolvenţă ca singura soluţie pentru a scăpa compania de aceste contracte.

Analiştii şi bancherii de investiţii susţin că cererea de intrare în insolvenţă luată de Hidroelectrica este o soluţie riscantă şi costisitoare, care nu poate fi justificată nici prin intenţia sta­tului de a rupe contractele cu "băieţii deştepţi" şi nici de situaţia fi­nan­ciară a companiei, departe de a fi atât de gravă pentru a cere protecţia în faţa creditorilor. Ei se tem ca situaţia de la Hidroelectrica să nu degenereze într-un caz asemănător cu cel al com­pa­niei americane Enron de la înce­putul anilor 2000.

"Este ca şi cum ai împuşca porcul ca să-l scapi de purici", s-a exprimat un analist.

Hidroelectrica este la un pas să devină cea mai mare insolvenţă din cea mai mare valoroasă companie de stat. Azi, Tribunalul Bucureşti decide dacă va aproba cererea de intrare în insolvenţă, iar dacă cererea va fi aprobată, implicaţiile pot fi majore nu doar pentru companie, a cărei imagine şi reputaţie va fi puternic ştirbită, ci şi pentru economia naţională, având în vedere că Hidroelectrica produce un sfert din energia României. Compania a motivat cererea de intrare prin se­ceta de anul trecut, prin scăderea cu 10% a cifrei de afaceri, prin reducerea fluxurilor de numerar cu 27%, prin creşterea datoriilor la termen scadent de plată mai mare de 90 de zile la 470 de milioane de lei, dar şi a pierderii finan­ciare înregistrate. Ieri preşe­din­tele companiei Remus Vulpescu, care iniţial declara că nu ştie de intrarea în insol­venţă a companiei, a spus într-o con­ferinţă de presă organizată că insol­venţa este motivată de "dezastrul de management" şi de seceta din 2011 şi nu este o "strategie" sau un "tertip".

Analistul economic Dragoş Cabat spune că intrarea unei companii în insolvenţă atrage după sine reducerea ratingului

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO