Companii

Turismul local generează doar 5,5% din PIB-ul naţional, iar lipsa străinilor din pandemie nu a creat dezechilibre majore pentru o piaţă dominată de turişti autohtoni

Turismul local generează doar 5,5% din PIB-ul naţional,...

Autor: Miruna Diaconu

14.12.2023, 18:20 273

♦ Înainte de pandemie, turismul contribuia cu circa 6% la PIB, criza sanitară a adus printre cele mai mici scăderi la acest capitol din Europa. Totuşi, România se situează pe ultimele locuri.

Turismul românesc a generat anul trecut doar 5,5% din PIB-ul naţional, având astfel printre cele mai mici contribuţii la economie din toate statele membre Uniunii Europene, potrivit datelor Statista.

Faţă de 2019, anul reper al secto­rului turistic, în 2022, PIB-ul a scăzut cu doar 0,5 puncte procentuale. România înregistrează una dintre cele mai mici scăderi la acest capitol, însă atât anul trecut, cât şi înainte de pandemie, turismul local avea printre cele mai mici contribuţii la economia naţională.

Unul dintre avantajele pieţei turistice locale a fost, în pandemie, faptul că se bazează într-o mare proporţie pe turiştii autohtoni, străinii având o mică contribuţie.

Anul trecut, circa 1,5 milioane de turişti străini au ajuns în unităţile de cazare din România, dintr-un total de 11 milioane de turişti, aici fiind incluşi şi românii care au călătorit în ţară, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică. În 2019, circa 2,7 milioane de străini şi-au rezervat cel puţin o noapte în unităţile de cazare locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO