Companii

Un fond din Golful Persic vrea teren agricol in Romania

12.11.2009, 23:15 49

Un fond de investitii privat din Golful Persic vrea sa cumpere50.000 de hectare de teren agricol, vehiculul financiar urmand safie infiintat, pana la sfarsitul anului, de Pharos Financial Group,o firma de administrare a fondurilor din Dubai, si englezii de laMiro Holdings International, specializati in managementul activeloragricole, potrivit Mediafax, care citeaza Reuters.

La un pret mediu de 2.500 euro/ha, bugetul pentru achizitiaterenurilor agricole in Romania trebuie sa ajunga la circa 125 demilioane de euro.

Terenurile agricole din Romania costa intre 1.500 euro/ha si4.0000 euro/ha in functie de calitatea solului, dar mai ales de catde compactata este suprafata. La nivel local, pamantul cudestinatie agricola este foarte faramitat, ceea ce determina siinteresul scazut al investitorilor straini pentru afaceri inagricultura in Romania, chiar daca pretul pe hectar este de 3-4 orimai mic decat in majoritatea tarilor din Europa.

Compactarea terenurilor dureaza o perioada foarte mare de timp,mai ales ca suprafete mari nu sunt intabulate. Singura solutiepentru achizitionarea unei suprafete atat de mari ar fi preluareaaltor societati care desfasoara deja activitati agricole.

"Daca vor cumpara de la companii agricole, se poate merge de lacateva sute de hectare pana la maxim 2.000 de hectare. Probabil cain cativa ani, prin mai multe achizitii de mii de hectare vor puteasa ajunga la suprafata dorita", a declarat pentru ZF OvidiuValeanu, avocat in cadrul Gilescu & Partenerii CHSH, una dintrecele mai active firme de avocatura pe acest segment.

In ultimii ani, mai multe companii, in special din Danemarca, aucumparat terenuri agricole in diverse zone ale tarii, ajungand lasuprafete de circa 10.000-12.000 de hectare intr-un interval detrei-patru ani.

Cele mai mari suprafete de teren agricol le exploateaza CulitaTarata de la TCE 3 Brazi (65.000 ha) si Ioan Niculae, proprietarulInteragro (50.000 ha), dar mai mult de trei sferturi din acestteren este lucrat in arenda sau concesionat. Majoritateaproprietarilor mari de terenuri, care fac afaceri in agricultura,au cateva mii de hectare, foarte putini fiind aceia care ajung lacateva zeci de mii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO