Companii

Un grup irlandez preia doi distribuitori de îngrăşăminte din Timiş şi Bacău, cu 54,5 milioane euro

Un grup irlandez preia doi distribuitori de...

Autor: Marius Oncu

28.07.2015, 17:21 1877

Origin are în prezent operaţiuni în Marea Britanie, Polonia şi Ucraina.

Redoxim, cu sediul în Timişoara, a fost înfiinţată în 1991 şi este un furnizor de produse şi servicii pentru fermieri. Compania are 190 de angajaţi şi aproximativ 2.000 de clienţi printr-o reţea de distribuţie de 55 de unităţi de retail.

Origin va prelua integral Redoxim pentru 35 de milioane de euro. Tranzacţia este supusă mai multor condiţii şi ar trebui finalizată în luna septembrie. O sumă de 31,5 milioane de euro va fi plătită la finalizarea tranzacţiei, iar 3,5 milioane de euro la un an de la încheierea operaţiunii.

Veniturile şi profitul înainte de elemente nerecurente s-au situat anul trecut la 238,3 milioane de lei (53,6 milioane de euro), respectiv 24,7 milioane de lei (5,6 milioane de euro).

Comfert, cu sediul în Bacău, a fost înfiinţată în 1998 şi furnizează servicii similare Redoxim. Compania, cu 180 de angajaţi, are aproximativ 1.900 de clienţi.

Tranzacţia vizând Comfert prevede plata de către Origin a 19,4 milioane de euro, la care s-ar putea adăuga o sumă suplimentară, condiţionată de atingerea unor ţinte de profit pe parcursul unei perioade de cinci ani de la finalizarea preluării. Tranzacţia trebuie să îndeplinească mai multe condiţii, inclusiv obţinerea avizului Consiliului Concurenţei. Termenul estimat pentru finalizare este luna octombrie.

Veniturile şi profitul înainte de elemente nerecurente s-au situat anul trecut la 447,2 milioane de lei (100,6 milioane de euro), respectiv 14,4 milioane de lei (3,2 milioane de euro).

Origin va utiliza pentru cele două tranzacţii de finanţare existente şi se aşteaptă ca cele două companii să contribuie la profiturile grupului începând de anul următor.

Principalii acţionari ai Origin sunt compania elveţiană Arytza, activă în sectorul alimentar, cu 29% din acţiuni. Arytza are operaţiuni în America de Nord, America de Sud, Europa, Asia, Australia şi Noua Zeelandă.

Al doilea acţionar după participaţia deţinută este compania canadiană de investiţii Mawer Investment Management, cu 14%. Mawer are în administrare active de aproximativ 30 de miliarde de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO